Protiv Fenerbahčea, protiv tradicije

Najava za Fenerbahče biće malo drugačijeg karaktera, počeću je lično. Dakle poslednji zvanični duel u Beogradu Partizan i Fenebahče odigrali su u sezoni 2013/14, tj. da budem precizan osmog novembra 2013. godine. Bila je to prva velika utakmica Partizana na kojoj sam bio, rezultat ćemo ostaviti u drugom planu jer realno i nije bitan. Prvi utisak bila je poseta, jer ako je tada kapacitet Pionira iznosio recimo šest hiljada, bez preterivanja je na toj utakmici bilo devet hiljada ljudi u hali. Tada sam prvi put gledao uživo francuski trio Vestermana, Lovernja i Daloa; zatim našeg Bogdana, Gagija, Muslija, Milutinova, Andrića, Šalića i ostale. Doživeo sam da vidim kako jedan čovek nadglasa celu tribinu i to sve u cilju da vređa Bojana Bogdanovića i Nemanju Bjelicu. I možda najbitnije, tada sam prvi put video kako je kada Željko Obradović uđe u halu, a svi u glas skandiraju njegovo ime i ne troše dlanove da mu aplaudiraju. Danas ću posle nešto više od devet godina ponovo gledati duel ove dve ekipe, samo će Željko ovog puta voditi Partizan. 

Posle kratkog povratka u prošlost, vraćamo se nazad. Prvi ovosezonski duel između ova dva rivala, odigran 22. Decembra na Bosforu dobio je Partizan posle dramatične završnice. Za razliku od tog duela u ekipi Fenerbahčea je ponovo oporavljeni Džonatan Motli, koji je sa 14.4 poena u proseku najbolji strelac ekipe. Pored njega, dvocifreni su još swingman Marko Gudurić sa 11.8 i kombo-bek Skoti Vilbekin (Vilbekin-Vilbekin-Vilbekin) sa 11.3 poena po meču. Uz njih veoma bitan deo ekipe je duo krilnih igrača (nisko krilo - krilni-centar) koji čine Dajšon Pjer i Najdžel Hejs-Dejvis, MVP pretprošlog kola, koji beleži 9.9 poena, 4.1 skok i 1.3 ukradenu loptu po meču. Arhitekta napada je Nik Kalates koji je sa 5 uspešnih dodavanja najbolji razigravač u ekipi, zamena mu je omaleni Karsen Edvards koji doprinosi sa 8.6 poena. 

Uz Edvardsa i Gudurića drugu petorku popunjavaju pakleni šuter Melih Mahmutoglu koji šutira fantastičnih 44% za 3; zatim braća poznatijih NBA igrača, centri Devin Buker (brat Trevora Bukera) i Kostas Adetokumbo (brat Janisa Adetokumba – ajde?! Prim.ur.). U rotaciji su još i Metečan Birsen i Šehmus Hazer. Kao i u prvom duelu ovih ekipa, Fenerbahče muče povrede, te centar Tonje Džekiri i krilni centar Nemanja Bjelica i kombo-bek Ismet Akpinar neće nastupiti večeras.

Fenerbahče je znatan deo sezone proveo na 1. mestu tabele Evrolige, međutim na poslednjih 10 utakmica imaju skor 4-6 i sada se nalaze na 5. mestu baš iznad Partizana. Sa druge strane, Partizan na poslednjih 10 utakmica ima 8-2 i eventualnom pobedom večeras bi učvrstio šanse za plasman u top 8. Najavu ću završiti jednim podatkom a to je da Partizan nema pobedu na domaćem terenu nad ekipom Fenerbahčea, dakle večeras će košarkaši crno-beli igrati i protiv tradicije, a kako kaže jedan sportski komentator tradicija je tu da bi se kršila. 

Utakmica počinje u 21 sat.

KOMENTARIŠI

Trenutno nema komentara za ovu vest.

SLIČNE VESTI