UFC 284: Sudar dva vladara

„Zemlja kengura“ posle tri godine biće opet domaćin nekog događaja kada je u pitanju najprestižnija organizacija mešovitih borilačkih veština. Poslednja priredba dogodila se pre početka globalne pandemije, tačnije u oktobru 2019. godine, a bio je to UFC 243 u kome su predvodnici bili Robert Vitaker i Izrael Adesanja za borbu šampiona srednje divizije. Posle prvog ikada pay-per-view eventa koji se održao u Australiji u februaru 2018. godine, Pert biće opet grad-domaćin. Isto tako gledaćemo deveti put kako neki borac pokušava da dođe do titulu u dve divizije. Na ovoj priredbi je trebao da se desi duel između Roberta Vitakera i Paula Koste, ali je na kraju Brazilac otkazao, tako da ćemo vam rpedstaviti glavnu i ko-glavnu borbu. Prenos glavnih borbi bi trebalo početi u devet po našem vremenu, a prenos biće emitovan na kanalu Nova S.

ISLAM MAKAČEV – ALEKSANDAR VOLKANOVSKI

Borac broj jedan i dva na pound-for-pound listi. Poraženi samo jednom u karijeri. Neverovatno izdržljivi borci. Mogli bi smo još epitete obojici da damo, ali hajmo se baciti na analizu. Makačev je naslednik Kabiba Nurmagomedova, to bar kažu mnogi eksperti, ipak legendarni „Orao“ se povukao sa mesta trenera svog najboljeg prijatelja i sveta MMA uopšte, iz „privatnih razloga“, pa ćemo videti da li će ovo biti hendikep za Dagestanca. Jedini poraz u karijeri je pretrpeo od Adriana Martinsa, a nakon toga je nanizao deset pobeda pre nego što je stigao do brobe za pojas u lakoj diviziji protiv Čarlsa Oliveire. Submissinom u drugoj rundi, Islam je nastavio dominaciju njegovih zemljaka nakon Kabiba Nurmagomedova. Do sada u karijeri ima dvadeset i tri pobede uz jedan poraz – četiri je ostvario odlukom, jedanaest submissionom, a osam odlukom. Ovo će mi biti prva odbrana titule šampiona lake divizije.

Sa druge strane još se niko nije pojavio u pero diviziji da neko ugrozi Aleksandara Volkanovskog. Popularni Volk je doživeo jedini poraz u svoju četvrtu borbu na isti način kao njegov večerašnji protivnik. Od ulaska u UFC-u ima niz od dvanaest pobeda - od toga pet su bile u borbi za šampiopnski pojas. Svoju želju da „napadne“ kategoriju iznad i bude ramo uz ramo sa Konorom MekGregorom je izrazio nakon pobede nad Maksom Holovejom. Protivnike je nokautirao dvanaest puta, u tri nastupa je dolazio do pobede submissionom, dok su ga u sudije deset borbi proglašavali pobednikom. Do sada Australijanacima ima četiri nastupa i u lakoj diviziji, doduše u Rošambo MMA organizaciji.

Prognoza: Navijam za rat u oktagonu, a simpatije mi naginju ka momku koji vuče korene iz moje zemlje – pobediće Volk odlukom sudija.

YAIR RODRIGEZ – DŽOŠ EMET

U nameri da nađu ravnopravnog protivnika Volkanovskom, čelnici UFC-a su mešali karte i budući da je „počistio“ sam vrhdivizije, dali su šansu pobedniku večerašnjeg duela da izađe na crtu Australijancu. Osim toga dobiće i utešnu nagradu u vidu titule „privremenog“ šampiona ove kategorije. Meksikanac u poslednjih par godina nije se nešto preterano borio, ali može da se pohvali da je pobedio Dena Hukera, Bi Džej Pena, Korean Zombija, Džeremija Stivensa i Brajana Ortegu, doduše protiv poslednjeg borba je prekinuta zbog povrede ramena Amerikanca. Poraze je pretrpeo u borbama protiv Frenkija Edgara i Maksa Holoveja, dok je u prvoj borbi protiv Stivensa bilo nerešeno. Sve u svemu u svom putešestviju u svetu borilačkih sportova ima četrnaest pobeda, tri poraza i jedan duel bez pobednika.

Sa druge strane američkom veteranu ovo biće poslednja prilika da „napadne“ pojas. Tridesetsedmogodišnjak do sada ima dvadeset borbe na kojima je pobedio osamnaest puta, a poražen je u dva nastupa. Bolji od njega su bili Desmond Grin i Džeremi Stivens, dok je upravo nakon poraza od ovog drugog zaređao pet pobeda u nizu, a od poznatih imena „stradali“ su Mirsad Bektić, Den Ajdž i Kelvin Katar. Većinu pobeda ostvario je odlukom sudija.

Prognoza: Kao pobednika vidim „El Panteru“ odlukom sudija.

Foto: UFC

KOMENTARIŠI

Trenutno nema komentara za ovu vest.

SLIČNE VESTI