Povratak kralja

Prekjučerašnji dan dao je potvrdu onoga što se šuškalo još od prošle godine, a to je povratak jednog od najvećih boraca svih vremena kada su u pitanju mešovite borilačke veštine – Džon Džons. Samo, protivnik četvrtog marta, dana za koji je zakanazan Džonsov povratak, neće biti aktuelni šampion Frensis N’Ganu kao što se pretpostavljalo.

Prošlo je tačno godinu dana kako je Kamerunac u borbi protiv svog nekadašnjeg prijatelja iz istog tima Sirila Ganea prvi put odbranio pojas šampiona teške divizije. Od tada, momak koji je imao živopisnu životnu priču nije hteo da preda titulu kao što je to uradio Čeh Jiri Prohačka u kategoriji ispod, već je držao istu sve do jučerašnjeg dana i saznanja da viče neće biti član najelitnije MMA oganizacije zbog nesporazuma sa vodećim ljudima iste. Povreda prednjih ukrštenih ligamenata kolena uskratile su ga da možda još jednom odbrani pojas tokom prošle godine.

Sa druge strane, Francuz je imao šansu još jednom da postane šampion, ali sa dodatkom „privremeni“. U Parizu prošlog septembra je nokautom pobedio Taia Tuivasu i tako čekao na momenat da opet dobije šansu da se bori za pojas - i dočekao je .

Džon Bons Džons se poslednji put borio 8. februara 2020. godine u Hjustonu protiv Dominika Rejesa gde je slavio odlukom sudija. Osim što je rekorder sa četrnaest borbi za šampiona poluteške divizije, to je uopšte i najviše u kojima je učestvovao bilo koji borac u istoriji UFC-a. Takođe na to moramo da dodamo da je ovaj tridesetpetogodišnjak najmlađi šampion u bilo kojoj kategoriji ove organizacije. Devetnaestog marta 2011. u borbi protiv Maurisia Rue tehničkim nokautom je stigao do prve titule šampiona poluteške kategorije, nakon čega je krenuo da ispisuje istoriju. U ove borbe moramo da dodamo i jednu koja je bila poništena nakon što je testiran na nedozvoljene supstance, uprkos pobedi nad Kormijeom.

Nije ovo bio usamljen slučaj što sepopularnog „Bonija“ i nedozvoljenih supstanci tiče - zbog toga je tokom karijere zaradio tri suspenzije. Osim po tome, van oktagona je bio poznat i po nasilju. Učestvovao je u pucnjavi 2015., zatim je šest godina kasnije bio hapšen zbog porodičnog nasilja (napad na suprugu).Kao rezultat toga morao je da plati kaznu, a još gorega je pogodilo otpuštanje iz Džekson Vink MMA akademije gde je trenirao još od 2009. godine.

Džon do sada u dvadeset i sedam borbi ima samo jedan poraz i to diskvalifikacijom, nakon što je napao Meta Hamila nedozvoljenim udarima laktom. Ne treba da spominjemo da je „očistio“ diviziju i da je godinama je pričao kako želi da „napadne“ pojas i u jednoj „iznad“ - najtežoj, ali sve do ove godine se to nije ispunilo.

Od nekih smatran najboljim svih vremena, od drugih smatran varalicom, Džon Džons je konačno rešio da ispuni želju MMA fanova i da se opet bori u najprestižnijem svetskom oktagonu. Ako verujemo predsedniku UFC-a Deni Vajtu očekuje nas osam borbe na kojima će nastupiti, ali hajde prvo da sačekamo onu koja stiže za dva meseca, i u kojoj će eventualnim trijumfom dokazati mnogima da je najjači borac ikada. Nadamo se da spektakl neće izostati, samo neka nepredviđene stvari zaobiđu obojicu.

KOMENTARIŠI

Trenutno nema komentara za ovu vest.

SLIČNE VESTI