UFC 280: Nastavak brazilske dominacije ili početak dagestanskog nasleđa

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaand noooooooooooow it’s time. Sigurno neće ostati niko nenaježen kada čuje ove reči legendarnog Brusa Bafera, bar na početku glavne borbe. Posetioci u Etihad Areni biće udostojeni da gledaju najisčekivaniju i nadamo se najzanimljiviju priredbu u ovoj kalendarskoj godini. Valjda bi je zasenio povratak Džona Džonsa i meč koji se po kuloarima spominjao protiv Miočića, ali do toga još uvek nije došlo, tako da UFC 280 nosi opravdano ovaj epitet.

Posle onog pod rednim brojem 276. ovo biće drugi gde će se opet odlučivati o šampionima u dve divizije. Za početak da spomenemo da je ovo povratak u Ujedinjenim Arapskim Emiratima posle prošlogodišnje borbe između Blahoviča i Tešeire koja se odvila 30. oktobra. Još jedna stvar koja treba da se pomene je da „prelimsi“ započinju rano po našem vremenu i da ćemo moći uživati u glavnoj borbi, koja bi trebalo da počne oko 10 sati.

ČARLS OLIVEIRA – ISLAM MAKAČEV

Još od dana kada je ova borba najavljena, sve do danas podiže prašinu, a verujemo da će i nakon ove sjajne priredbe. Sve priče i tako dalje i ko je kako ovde stigao planiramo da zaobiđemo, jer bi za to trebali da pišemo poseban tekst. Isto i izjave aktera, njihovih trenera, ljudi iz njihovih timova itd. Još jedna zanimljiva stvar je da je Brazilac jedini osvajač šampionskog pojasa nakon penzionisanja trenera njegovog današnjeg rivala. Pa da krenemo. Oliveira je dugo izgledao na nekoga ko bi teško mogao do pojasa. Ušao je neporažen u ovoj organizaciji, ali je bio neuspešan u pero kategoriji, pa je prešao u onu u koju dominira i danas. Jedini poraz je doživeo pre pet godina i od tada je stigao do naslednika Kabiba na šampionskom mestu. Tonija Fergusona je savladao u borbi koja je vodila ka šampionskoj poziciji, dok je Čendlera i Poirera savladao dok su ga svi otpisivali. Onda je došla borba koja mu je oduzela titulu. Ali ne u oktagonu, već izvan njega. Pre vaganja protiv Gejdžija, ona koju je posedovao on je pokazivao tačnu težinu koji zadovoljava kriterijume, međutim ona zvanična je pokazivala nešto sasvim drugo. Na kraju je zbog par kilograma iznad granice Oliveira morao da se bori za mesto izazivača broj jedan. Opet je pobedio kada su mnogi mislili da je uzdrman i gotov i tako pokazao da za sada od svih pri vrhu divizije ne mogu da ga savladaju. 

A možda je to sledeći Islam? Momak koji ima samo jedan jedini poraz u karijeri i u koga mnogi vide naslednika Kabiba Nurmagomedova, imao je tu nesreću da pokaže ljudima da li je zaista šampionski materijal u borbama protiv Dos Anjosa i Dariuša. Nažalost obojica nisu bili u prilici da nastupe, pa je njihove zamene ovaj momak iz Dagestana više nego lako savladao. 

Što se tiče pobeda, Oliveira drži rekord po broju pobeda sabmišnom u najprestižnijoj MMA organizaciji i njihov broj iznosi 16. Takođe dodao je i tri pobede nokautom. Zanimljivo jedino je Toni Ferguson uspeo da izdrži do kraja u pobedničkoj seriji Brazilca koja traje 11 borbi. Sa druge strane Makačev jedini poraz je zadobio od Adriana Martinsa u drugom nastupu u UFC-u. Od tada ima pobedničku seriju za jednu borbu manje od svog današnjeg rivala.

Prognoza: Ah te kladionice, nekad narod da im veruje kada su u pitanju kvote, nekad ne. I ja kao mnogi fanovi ovog sporta se čudim zašto je tako potcenjen „do Bronks“. Prvo ima mnogo motiva da vrati pojas, a drugo ima šansu da se iskupi za onaj fijasko koji mu se desio u poslednjoj borbi i da dokaže da je apsolutni vladar lake kategorije. Po meni vidim pobedu Oliveire. Znam da je navijački, ali pobeda nokautom ili možda odlukom, jer za nijansu ima bolji arsenal oružja.

ALDŽAMEIN STERLING – TI DŽEJ DILŠOU

Na koji način je Jamajkanac osvojio prvu, a zatim i drugu titulu je dobro za polemiku. Sve u svemu nakon (ne)zalužene pobede nas Petrom Janom, prozvao je Dilšoua, a Dena Vajt mu je ispunio želju. Obojicu vezuje poraz od Rafaela Asunsaa, mada je u revanšu Amerikanac slavio odlukom sudija. Fank Master je u seriji od sedam pobeda. Dilšou je neko ko se ubraja u najboljih u bantam diviziji svih vremena. Vladao je ovom kategorijom dva puta. Dva puta je savladao Renana Baraa i Džoa Sota, da bi izgubio od prvog šampiona ove kategorije, Dominika Kruza. Nakon toga uzeo je pojas od Kodija Garbrandta, da bi ga i odbranio od istog protivnika. Nakon toga usledio je meč protiv Henrija Sehuda za šampiona najlakše divizije. Ne samo da je izgubio isti, već je i testiran pozitivan na eritroprotein. Nakon ovoga usledila je suspenzija od dve godine i konačno se vratio prošle godine pobedom nad Korijem Sendhagenom. I sada ima priliku da uz Rendija Kotura postane jedini koji je u tri navrata osvojio pojas u istoj diviziji.

Prognoza: Još jednom navijački tipujem na Dilšoua. A pobeda biće donešena odlukom sudija. 

PETR JAN – ŠON O’МALI

Možemo svi da pričamo da je Jan nezasluženo izgubio titulu bar ovaj drugi put, čak je i Dena Vajt rekao da su suci doneli lošu odluku, ali je na kraju vuk pojeo magarca. Ono što je on takođe najavio je to da će pobednik dobiti šansu da se bori za pojas. Jan je neko ko je pokazao da jedini može da se suprotistavi Sterlingu. Savladao je legendarnog Alda na istom mestu pre dve godine i tako prvi put osvojio pojas.  Osvojio je još jedan, takođe u Abi Dabiju, ali taj je bio namenjen za „privremenog“ šampiona. „Šuga“ do sada privlači pažnju stajlingom i govorima, pa mnogi smatraju da na takav način želi da sebi poveća cenu i dođe do titulu. Jan ga je za vreme pres konferencije nazvao „wanna be Konor“. Do sada u karijeri ima samo jedan poraz, pre dve godine od Marlona Vere. Poslednja borba u kojoj je nastupio nije imala pobednika, jer je nenamerno udario u oko Pedra Munjoza, pa isti nije mogao da nastavi borbu. Ono što takođe mora da se spomene je da su mu sve poslednje pet pobede ostvarene nokautom, mada svako ko je gledao borbi protiv Krisa Mutinja, složio bi se da je isti mogao da izdrži borbu do kraja i pored toga što je čitavu borbu dobijao rafale od O’Malija.

Prognoza: Vidim ovde da je Rus motivisaniji i da će pobediti odlukom sudija.

BENEIL DARIUŠ – MATEUŠ GAMROT

Da li bi sada protivnik Oliveiri bio Dariuš da je održao onu borbu protiv Makačeva u februaru, možemo samo da pretpostavljamo, to mu je bila još jedna sjajna prilika da se pobedom dobliži na mesto koje vodi ka tronu lake kategorije. Za sada je u sjajnom nizu od sedam pobeda i pobedom bi sigurno otišao u borbu protiv konkueranta koji su na rang listi iznad njega. Još jedan borac koji pretenduje da postane šampion lake kategorije, a ima sjajan potencijal da to ostvari je njegov protivnik iz Poljske. Bivši šampion KSV-a za sada ima jedan poraz u karijeri i to pri ulasku u UFC-u. Do sada jedina pobeda odlukom sudija mu je zadnja borba protiv Armana Carukjana, tako da je i njemu ovo sjajna prilika da izazove nekoga koji je u top 4 pretendenata za pojas.

Prognoza: Pobeda Dariuša odlukom sudija

Gratis samo za vas:

BELAL MUHAMED – ŠON BREJDI

Oprostiće mi dame, a mi razumemo zašto su one dobile prednost u odnosu na ovu borbu. Ova dva borca obogatiće program, ali pre početka glavne karte. Muhamed je neko ko je poznat po pobedama odlukom sudija. Do sada ih ima 9. Jednom je pobedio tehničkim nokautom, a jednom sabmišnom. Za razliku od prošle godine kada je imao četiri borbe, ova mu je tek druga u 2022. Ima niz od sedam pobeda uz jednu „no contest“ borbu protiv šampiona ove kategorije Leon Edvardsa kada ga je Englez bez namere udario u oko, pa Belal nije mogao da nastavi. Brejdi je zajedno pored Rahmonova i Čimaeva jedini neporaženi u top 15 u velteru. I on je kao njegov protivnik uglavnom borbe dobijao odlukom sudija. Eventualnom pobedom očekujemo da vidimo s kim će biti uparen.

Prognoza: Belal Muhamed će nastaviti niz pobeda…sudijskom odlukom. 

NIKITA KRILOV – VOLKAN OZDEMIR

Još jedna u redu borbi koja bi trebala da se dogodi u nekom fight night-u ili na nekoj priredbi, a ne da bude u prelimsima. „Rudar“ se posle dva poraza vratio pobedom nad legendarnim Aleksandarom Gustavsonom. U najveće pobeda možemo dodati Džonija Vokera i Ovinsa Sent Prea, a poraze je doživeo od bivših prvaka ove kategorije Jana Blahoviča i Glovera Tešeire. Takođe gubio je i od Pola Krega i Magomeda Ankalaeva. SA druge strane svima nama je poznat kao neko ko je zadao pobedom glavobolje našem Aleksandaru Rakiću, ali i dan dana se ishod tog meča komentarište. Posle te borbe izgubio je od šampiona ove kategorije Jiri Prohačke, a zatim i od Ankalaeva. Istog dana kao i njegov  današnji rival, pobedom nad Polom Kregom vratio se na pobedničke staze. Za razliku od Krilova, „No time“ je nokautima uglavnom ostvario pobede.

Prognoza: Teško za prognoziranje, ali očekujem da pobednik ostvari pobedu nokautom.

KOMENTARIŠI

Trenutno nema komentara za ovu vest.

SLIČNE VESTI