Otpisivanje otpisanih

Počinju pripreme za još jednu sezonu, našeg stuba sportskog društva. Dešavale su se neke peripetije nakon završetka prošle sezone i o njima ćemo kasnije u ovom tekstu, kao i o stvarima koji nas očekuju.

Od 2012. kada je verovatno najveće političko zlo zajahalo Srbiju (oprostićete mi, ne sećam se Miloševića, jer sam bio mali dečak), Partizan u raznim sportovima je marginalizovan. U fudbalu je u to doba osvojio tri (brojkama 3) titule šampiona Srbije. Ali da se ne bi ovaj tekst pretvorio u plakanje, kako bi rekli prekoputaši, fanovi državne mezimice, bavićemo se sportom.

2017. godine desilo se najveće iznenađenje i čudo u srpskom sportu. Partizan je oteo titulu Crvenoj zvezdi nesrećnim spletom okolnosti po klub iz komšiluka. Možda je to bila najslađa titula u istoriji kluba, ali i greška koju su naši rivali shvatili da se ne sme nikada više ponoviti.

Svesni smo toga bili prošle godine, kada je Partizan dugo držao prvu poziciju, ali je sebi odjednom dozvolio da je ispusti. Ruku na srce i rezultati u derbiju nisu bili pokazatelj da Partizan zaslužuje da bude novi šampion, ali sudijske greške su rešile ishod takmičenja. Doduše u nekim momentima se i dešavalo da VAR ne radi, ali u zemlji u kojoj mnoge stvari ne funkcionšu, previše je za očekivati da radi i video pomoćnik sudijama.

Treneru Stanojeviću, spas za dobru sezonu, ostao je jedino u finalu Kupa, ali je nekadašnji ekspert za rešavanje našeg najvećeg rivala ispao dunster i u svom drugom mandatu ostao bez pobede u Večitom derbiju. Shvativši gde se vratio, umorivši se ili nešto treće, jedan od onih koji je doneo Partizanu najveći uspeh rešio je da se povuče, pritom baš potencirajući cele sezone to.

Uprava je ostala otvorenih usta, ali i sa kratkim rokom da pronađe njegovu zamenu. Licitiralo se sa zvučnim imenima sa ciljem da se besni navijači smire, pritom bes bacajući na upravu. Marko Nikolić, Vlada Ivić, Veljko Paunović su imena koja bi teško došla i u Partizan koji bi bio u daleko boljoj situaciji. Pominjali su se bivši kapiteni Saša Ilić i Mladen Krstajić, ali su se i oni brzo odjavili. Povratak pretposlednjeg trenera, Save Miloševića, je takođe bila opcija, ali izgleda i rasnom golgeteru nije padalo na pamet da opet pliva u mulju.

Na kraju slovo je spalo na Iliju Stolicu. Čoveka koji je gle čuda, baš imao uticaj na osvajanje poslednje titule Partizana, kada je sa svojim Voždovcem savladao crveno-bele sa 3:1 na „Krovu“ i time im zakomplikovao put ka tituli. Pominjao se prvi put, baš te godine nakon odlaska Marka Nikolića koji ga je i predložio, ali budući zbog nesuglasica sa upravom oko neke stvari, nisu dali ruke jedni drugima, pa je tako na kraju stigao Miroslav Đukić.

Lista onih koji će se rastati sa klubom prema pisanju medija je duga, a na njoj se nalaze „dežurni krivci“ Lazar Marković i Miloš Jojić. Zatim veterani Bojan Ostojić, Milan Lukač i njegov imenjak Lola Smiljanić. Kao i Ivan Obradović, Rajko Brežančić i mlađani Lazar Pavlović. Jedini ko je „bez ugovora“, a mogao bi da ostane je Aleksandar Miljković, dok za Nemanju Miletića postoje ponude iz inostranstva. Ne bi nas čudilo, ako neko i od gorepomenutih reši da nastavi vernost Partizanu.

Ponude postoje i za mladog golgetera Marka Milovanovića, a pitanje trenutka je kada će biti prodat. Oni koji bi trebalo da dođu su „dete kluba“ Zlatan Šehović, a piše se i o interesovanju prema Žilijenu Nogju, koji je na meti stručnog štaba bio i prošlog leta.

Ostaje nam da vidimo šta će nam leto doneti. Poseta je sve manja, čak što prestaju da idu i ljudi koji su doneli neke lepe stvari klubu, a nisu u rukovodnim strukturama. Navijači su izgleda siti svega što se dešava oko kluba, ali ne preduzimaju se nikakvi konkretni koraci. Prošlosezonska trideset i jedna pobeda od trideset i sedam utakmica u ovakvoj državi i ovakvoj ligi nije garant.

Ostaje nam, nama valjda najnaivnijima da damo podršku treneru i igračima, a svoj gnev da usmerimo ka drugoj strani. Nažalost oni su otpisani od 2017. godine da budu krunisani kao šampioni, to je najbolja pokazna vežba bila prošle sezone. Dok se ne izvučemo...smrt fašizmu, živeo Partizan.

KOMENTARIŠI

Trenutno nema komentara za ovu vest.

SLIČNE VESTI