UFC 275 – Najmlađi ili najstariji šampion?!

Na početku teksta da vam pojasnimo da nije reč o najmlađem šampionu ikada, jer sumnjamo da će iko srušiti legendarnog Džona Džonsa po tom pitanju. Glover Tekseira jedino može da poboljša svoj rekord po pitanju najstarijeg šampiona. Sa druge strane i kod druge borbe možemo dobiti rekorderku. Naime Valentina Ševčenko je prestigla legendarnu Rondu Rouzi po broju šampionskih dana, a ako večeras savlada svoju protivnicu, biće i prva među pripadnicama lepšeg pola koja je sedam puta odbranila najsjajniji pojas u MMA svetu.

Prvi put ove godine biće održana priredba van Sjedinjenih Američkih Država, kada  su u pitanju one glavne. Ova ide direktno sa egzotičnog Singapura i biće peta koja je održana u ovoj zemlji. Budući da je i ovo PPV i da zadovoljavaju američko tržište, glavne borbe počeće u četiri sata ujutru po „našem“ vremenu.

Džek Dela Madalena – Ramazan Emeev

Mladom Australijancu ovo biće druga borba u UFC-u. Na debiju na glavnoj sceni imao je uspešan rezultat protiv Peta Rodrigeza tehničkim nokautom na prvoj ovogodišnjoj priredbi, UFC 270. U ovoj organizaciji ušao je prošle godine pobedom u Dana White Conteder series u septembru. Do sada ima 13 borbi u kojima je doživeo dva poraza i to oba na početku karijere. Sa druge strane, skoro deset godina stariji Dagestanac je do sada imao sedam borbe u UFC-u u kojima je bio poražen dva puta. Jednu pobedu ima i protiv našeg Stefana Sekulića. On je dugogodišnji šampion M-1 Globala u srednjoj diviziji, a od 2018. bori se u velteru.

Prognoza: Zaista su mi obojica nepoznati. Navijački bih išao na Madalenu, a budući da su mu sve pobede, sem jedne u karijeri ostvarene nokautima, tipujem pobedu takvim načinom.

Džejk Metjus – Andre Fialho

Još jedna borba u velter diviziji, ovaj put između dva vršnjaka. Brazilac je ušao početkom ove godine u organizaciji Dene Vajta i do sada je imao tri borbe ove godine. Debitovao je porazom odlukom sudija, ali je zatim nanizao dve sjajne pobede nokautima u prvoj rundi. Dosadašnji skor u karijeri mu glasi 14-4. Tokom cele karijere je bio deo u mnogim renomiranim MMA takmičenjima kao Belator, PFL, Cage Fighters. Sa druge strane Australijanac je od nepunih dvadeset godina ovde. Poslednju borbu je imao prošle godine i izubio je istu. Do sada u karijeri ima 17-5. Na listi onih koje je pobedio nalazi se i naš Bojan Veličković.

Prognoza: Dva puta je Brazilac imao „Performance of the night“, tako da mislim da će ga imati i sada i da će pobediti protivnika nokatom u prvoj rundi.

Žang Veili – Joana Jedrzejčuk 2

Svi svrstavaju njihov prvi dvoboj kao najbolji u istoriji UFC-a kada su u pitanju dame. Tačno nakon njega se beleži i poslednji nastup Poljakinje, koja je da se podsetimo, drugi šampion u ovoj diviziji, nakon što je oduzela primat prvoj šampionki ikada, Karli Esparzi. Imala je do sada pet uspešnih odbrana pojasa, ali je dva puta isti gubila u duelima protiv Rouz Namahunas, a zatim i protiv današnje protivnice. Jedno je pokušala da savlada i Valentinu Ševčenko u lakoj diviziji, ali bez uspeha. Na putu do zadržavanje i vraćanje trona i Kineskinji je na put stala „Thug“. Doduše poslednja borba je bila diskutabilna po pitanju pobednice, jer bi svaki normlan fan MMA ono proglasio za nerešeno, ali budući da smo navikli da u takvim situacijama pobeda prevvagne na stranu šampionke, onda je to to. 

Prognoza: Nadamo se sjajnoj šorci i da nećemo opet Joanu videti sa poduvanim čelom, kao i obe sa zabranom da treniraju dva meseca. Iskreno hteo bih da i ona dobije ovu borbu i da dobije još jednu šansu za pojas protiv Karle Esparze, jer Namahunas nije zaslužila da to učini u sledećih godinu dana.

Valentina Ševčenko – Taila Santos

Pokušaću da ne budem patetičan na premijernoj najavi moje najomiljenije i najsimpatičnije borkinje, kao što su jedni dnovinari prema jednom klubu koji ne podnosim. Kirgistankinja je nakon povratka u pero divizijiu, rekli smo, osvojila pojas sedam puta. Zanimljivo u sve borbe za tron nije imala istu protivnicu, pa tako ni sada. Brazilka je nakon prvog i jedinog poraza na ulasku u ovu organizaciju vezala četiri pobede i dogurala do izazivačice broj četiri. Dok „Bullet“ krase sjajni stend ap, Tailu krase sjajne BJJ sposobnosti.

Prognoza: Valentina ako krene u razmenu udaraca „uspavaće“ svoju rivalku. A to predosećam da će biti u drugoj rundi.

Glover Tekseira – Jiri Prohačka

Divizija koju je krasio nekada Džon Džons je odavno izgubila svoj sjaj, priznaćemo. Baš je Brazilac uzeo pojas od prvog naslednika „Bonesa“, Jana Blahoviča, kada je Poljaka zadavio u drugoj rundi. Samim tim je postao i najstariji šampion ikada u istoriji UFC-a. Imao je šansu i da oduzme odličje Džoniju, na priredbi broj 172, ali je izgubio odlukom. Svaka reč o Brazilcu sa američkim pasošem je suvišna, osim da se radi o pravoj legendi ovog sporta. Jiri je sa druge strane daleko mlađi od Tešeire, ali sa nešto manje borbi u karijeri. Do sada je doživeo tri poraza, a u najzahtevnijem oktagonu ima dve pobede, protiv Ozdemira i Dominika Rejesa. Trebamo reći i da je „češki samuraj“ bivši višestruki šampion Rizina. Kada je u pitanju ova borba, gledaćemo učenika stare protiv nove škole. Sjajnog stend ap borca protiv BJJ majstora.

Prognoza: Jedino mi je žao što sledeći izaivač pobedniku ove borbe neće biti Aleks Rakić. Što se tiče pobednika hteo bih da pobedi stariji gospodin. Jer me čovek pleni ponašanjem. A ako uspe da odbrani sve napade Čeha, onda očekujem da ga dobije dole na parteru, mada pitanje je da li i može, jer je ovaj skoro sve pobede u karijeri ostvario nokautom. 

/Akinfeev

 

Dobar dan i sa moje strane. Za razliku od mog kolege ja ću se baviti samo sa 3 borbe, a to su Valentina (ljubav moja) potom Žang i Joana i za kraj meč koji čekamo a to su Tešeira i Prohačka.

Dakle da počnemo štob se reklo.

 

Joanna Jędrzejczyk vs Zhang Weili

Još jedan revanš u karijeri obe borkinje. Sećamo se svi kako je izgledao njihov prvi duel a i kako je izgledala Joanna posle toga. Popularna Boogeywoman je ušla u kavez poslednji put pre nego je "nastala" korona. Dok je Žang 2x poražena od strane Thug Rose. Prošli duel završio je odlukom sudija a Joanna je morala da ide kod vulkanizera da joj ispumpaju glavu. Duel sad biće verovatno drugačiji.

Da li će biti zanimljiv? Hoće itekako.

Da li znam šta da očekujem. Nemam pojma.

Prognoza: Meč večeri. Kraj priče.

 

Valentina Shevchenko - Taila Santos 

Definitivno jedna od najboljih ženskih borkinja svih vremena ulazi u oktagon da 7. uzastopni put odbrani titulu u ženskoj muva kategoriji.  Da, pričam o Valentini ako niste znali. Elem njena protivnica biće borkinja iz Brazila Taila Santos koja je preko Dana White Contender Seriesa ušla u UFC. Taila ima "samo" 5 borbi u najjačoj organizaciji i skor od 4-1 i stoga je samo kolokvijalno rečeno manje iskusna. Ipak Valentina je počistila diviziju i smatram da će ovo biti easy money fight za nju. No ostaje na Taili da me razuveri u to.

 

Prognoza: Valentina KO/TKO.

 

I za kraj 

MAIN EVENT OF THE EVENING:

 

Glover Teixeira - Jiří Procházka

Susret najstarijeg šampiona u UFC-u trenutno i najbrže rastuće zvezde u organizaciji. Glover koji je sa 42 godine i posle 21 borbe postao šampion i Jirži koji posle samo 2 borbe napada titulu će zatvoriti program u Singapuru. Očekujem puno udaraca, atraktivnu borbu. Tešeira kao dobar grepler po mom mišljenju treba da traži šansu na zemlji i da ruši Jiržija. Dok će Jirži nekim spektakularnim potezom poput spinning back elbow ili fist da pokuša da reši borbu i osvoji titulu. 

 

Prognoza: Tešeira by Submission.

/Madmax3397

KOMENTARIŠI

Trenutno nema komentara za ovu vest.

SLIČNE VESTI