UFC on ESPN: Błachowicz vs. Rakić – ulaznica za šampionsku borbu

Kao što i sam naslov glasi, sve je jasno. Ko dobije ovu borbu izlazi na megdan Prohački ili aktuelnom šampionu Gloveru Tešeiri. Ova borba je trebala da se održi na UFC Fight Nightu 206, ali zbog povrede Poljaka gledaćemo je ujutru.

Hteli da priznamo ili ne, ova divizija je izgubila svoj sjaj odlaskom neprikosnovenog vladara i jednog od najboljih boraca svih vremena Džona Džonsa. Baš je ovaj veteran i bivši šampion KSW-a dobio priliku da se prvi ustoliči na tron nakon Džonija Bonsa. Na crtu mu je stao Dominik Rejes čovek koji je do tada imao jedan poraz, pogodićete valjda od koga. Tehničkim nokautom u drugoj rundi, Poljak je postao prvi i jedini Evropljanin koji je osvojio pojas u drugoj po težini diviziji. Imao je još jednu odbranu protiv još jednog neprikosnovenog vladara, ali srednje kategorije, Izraela Adesanju. Uz dosta rvanja taj meč je dobio lako. Ali kruna mu je pala u sledećoj borbi protiv još jednog veterana, Glovera Tešeire. Brazilac je rear-naked choke-om osvojio prvi put pojas u karijeri i sa 44. godine postao najstariji šampion u istoriji UFC-a.

Kada pogledamo istoriju borbi Blahoviča, videćemo pobede nad borcima kao što su Ilir Latifi, Igor Pokrajac, Džered Kanonier, Ronaldo Souza, Kori Andersen. Od ovog poslednjeg je doduše izgubio prvu borbu, a gubio je i od Tijaga Santosa i Aleksandara Gustafsona. 

Sa druge strane mnogi „Raketu“ gledaju kao budućeg šampiona, mada i on je trebao ranije da dobije šansu da se bori za pojas, ali zbog „dosadnih borbi“ i ostalih demagogija to se nije desilo. Ono zbog čega moramo da kritikujemo čelnike UFC-a je što mu nisu dali ponudu za borbu godinu i dva meseca. Tačnije u poslednje tri godine imao je četiri borbe što je premalo za jednog borca. Baš zbog gore navedene demagogije jedan od razloga zašto je to tako. Mi u ove teorije nećemo ulaziti.

Rakić u celoj karijeri ima dva poraza, jedan na debiju u MMA, a drugi od Volkana Ozdemira koji je po mnogima bio skandalozan što se tiče odluke pobednika. A ona je glasila da Švajcarac turskim poreklom dobije meč. Ako izuzmemo taj jedan poraz, Rakić ima šest pobeda od toga dve nokautima. Poslednje dve borbe je imao protiv Entonija Smita i Tijaga Santosa i obe je dobio na bodove. 

Prognoza: Sledeći mesec mislim da će Evropljanin vratiti primat u poluteškoj kategoriji, a onda videćemo svakako duel dva momka sa istog kontinenta. A to mislim da će biti vršnjaci iz Češke i Austrije koji se bori pod zastavom Srbije. Jednostavno mislim da će Rakić dobiti odlukom ovaj meč, jer Jan nema više onaj šampionski sjaj u sebi.

/Akinfeev​

 

Dobar dan i od mene. Velika zahvalnost mom kolegi koji je briljirao u uvodniku i nije mi ostavio prostora za dublju elaboraciju svega ostalog. No ja ću pokušati, jer taki mi karakter. 

Čekanju je došao kraj. Borba koja je trebala da se desi na UFC-ovom događaju UFC on ESPN 33 ali je zbog Blahoviča borba morala da se otkaže, desiće se večeras. 

Naš Aleksandar Rakić izlazi na megdan nekadašnjem šampionu u polu-teškoj kategoriji Janu Blahoviču. Blahovič je izuzetno snažan i čvrst borac, nešto je niži od Aleksandra, visok je 188 cm međutim ima isti raspon ruku kao i naš borac (198cm). U UFC-u ima skor 11 pobeda (6 prekidom) i 6 poraza, pobede nad Adesanjom, Rejesom, Andersonom, Rokholdom, Žakareom Souzom su veoma dobri skalpovi i pokazatelj su da čuvena “Poljska snaga” u njemu samo čeka da izađe. Međutim okolnosti su takve, zub vremena je neumoljiv i Jan koji sada ima 39 godina skoro je 10 godina stariji od našeg borca.

Sa druge strane Rakić je manje iskusan jer ima “samo” 6 pobeda i 1 poraz u UFC-u. Jasno je svima da pobednik ovog meča čeka boljeg iz duela Prohačka i Tešeira, odnosno napada pojas.  

Statistiku svih njegovih nastupa možete videti na slici.

Kao što možete primetiti dosta je dobar u rvanju, to jest u odbrani od istih ali se i njegovo ofanzivno rvanje mora smatrati respektabilnim pitajte Ledeta, Santosa i Smita. 

Tok meča:

Mislim da je ovo duel gde neće biti toliko nekog rvanja i greplinga, koliko će biti borbe uz kavez i u klinču. Kada ne bude bilo klinča biće onako standardna borba u stojci dakle kik boks. 

Prognoza ishoda: Rakić pobeda (navijački šta ću…) 

/MadMax3397

Pictures: Ufc.com

 

KOMENTARIŠI

Trenutno nema komentara za ovu vest.

SLIČNE VESTI