Pobeda pripada odvažnima

Prvi Maj i odlazak daleko od civilizacije dali su mi izgovor da ne gledam finale Svetskog prvenstva u snukeru. Međutim jučerašnji dan i rad na poslu su mi dali koliko užitka, toliko i stresa, pa čak i grizanje usana kao jedan političar u momentima kada je moj omiljeni snukerista bio na ivici ambisa da prospe sve ono što je uradio u finalu, kao ona krava što je prosulamleko i dođe u situaciju da se bori za goli život. Ipak, na krajudesilo se ono što sam priželjkivao i ja i svi njegovi fanovi – osvojio je rekordni i najdragoceniji trofej u sportu za dugimstolom i obojenim kuglama.

Roni O’Saliven je čitav turnir odigrao samouvereno i rutinirao je protivnike, možda će vam zvučati bezveze, ali sam se nadao da će stići do Velikog finala. Jednostavno Dejvid Gilbert, Mark Alen i Stiven Megvajer su stizali najviše do pet frejmova u duelu sa najobožavanijim igračem današnjice i složićemo se svi, čovekom koji je podigao ovaj sport na najviši nivo, kao što je to recimo uradio KonorMekGregor sa MMA. 

U polufinalu sačekao ga je najveći rival Džon Higins. Dovoljno je reći da je Škot treći najtofejniji snukerista svih vremena, izajunaka ove priče i velikog Stivena Hendrija. Sve do jedanaestog frejma, Rokit je jurio prednost protivnika. A tada vezuje nekoliko u svoju korist uključujući i najuzbdljivi i najzanimljiviji na celom prvenstvu, a to je frejm broj 16. Da vam ne prepričavam šta se desilo u finišu, toplo vam preporučujem da pretražite i pogledate na internetu. Posle dva dana borbe i četiri sesije, Roni je dobio svog večitog rivala sa 17-11, uz umalo neostvareni „senčuri“ na kraju poslednjeg čina.

Pre nešto manje od dvadeset godina moj otac je znao da uključi„Jurosport“, na kome i danas prenose snuker. Pored legendikakve su Stiven Hendri, Džimi Vajt, Stiv Dejvis, Džon Higins, moje simpatije su otišle ka tada još uvek mladom šarmantnomigraču iz Vorslija. Upravo tih godina osvojio je drugi Šampionat sveta u snukeru i mnogima opravdao nadu da će zaista jednog dana biti među najvećima. Zatim je usledio treći, četvrti, peti, šesti i konačno od prekjuče trenutak istine – šansa da se izjednači sa „Zlatnim momkom“, koji je harao devedesetih iuspeo da veže pet uzastopnih titula u najprestižnijem takmičenju u ovom sportu, nešto što niko do danas nije uspeo da uradi.

A ko ga je čekao u finalu? Mladi pastuv i momak za koga mnogi smatraju da može da ga odmeni, pa čak i prestigne po broju titula. Njegov sunarodnik Džad Tramp. Mladi Englez nikada nije krio ko mu je idol, šta više rekao je da mu je san da igra finale Svetskog protiv Ronija i to baš pre početka finala. Iako je prvi frejm pripao Trampu, sledeća tri je dobio njegov stariji kolega. Napomena, pogledajte kako se završio ovaj poslednji, četvrti frejm. Prvi dan Roni je završio sa tri premašene stotke i rezultatom 12:5. Da finale ne bude monotono, svojim greškama je rešio da ga napravim zabavnijim, pa je tako na sesiji koja se igrala u svetlima dana, uspeo protivniku da dozvoli da mu se približi na tri negative zaostatka. Ipak na kraju je kumovaloRonijevo iskustvo i u noćnoj sesiji uspeo je da spreči velikoiznenađenje. Nakon prve propuštene meč lopte u kojoj je Tramp osvojio rekordan 151. poen, drugu je dobio na sebi svojstven način. 

Rokit je tako, u 46. godini života postao najstariji igrač koji je osvojio Svetsko prvenstvo u snukeru. I već smo rekli izjednačiose sa Hendrijem. Kao i mnogi obožavaoci želim sledećeg Aprilai Maja da nadmaši oba rekorda i postane besmrtan na duge staze.A usput da osvaja što više turnira u novoj sezoni, ali pre toga da se lepo odmori sa porodicom i da se pripremi za izazove koji slede.

P. S. Namerno nisam rekao u tekstu da je GOAT (najbolji igračsvih vremena), jer još smatram nenadmašnim ono što je Hendriučinio, ali iskreno mislim da fale sitnice da to i postane, bar u mojim očima.

P. P. S. I sam Stiven Hendri rekao je posle finala da je Roni odveo snuker na novi nivo, da je čovek mašina za pobede iumetnik i da veruje da će osvojiti i osmu titulu. Što je u najmanju ruku odavanje počasti da je najbolji svih vremena.

 

Foto: The Guardian

KOMENTARIŠI

Trenutno nema komentara za ovu vest.

SLIČNE VESTI