UFC 270: OD NAJTEŽIH DO NAJLAKŠIH

Dobro došli opet dragi ljubitelji borilačkih sportova. Deda Mraz u liku Dene Vajta nam je najavio sjajne borbe između Beneila Dariuša i Islama Makačeva za 26. februar, zatim Kolbija Kovingtona i Horhea Masvidala nedelju dana kasnije i ona koju zanima najviše nas sa ovih prostora, dvoboj Srbina Aleksandara Rakića protiv Jana Blahovića koji bi trebalo da se održi 26. marta. Ali pre svega ovoga, godina nova donosi nam dva velika događaja i dve borbe za pojas. U najlakšoj – muva kategoriji i najtežoj – teškoj kategoriji.

FRENSIS NGANU vs SIRIL GANE

Dva drugara, dobra stara. Obojica su preko iste škole stigli na najpoznatiju borilački oktagon na svetu. Čuvena „MMA Faktori“ Fernanda Lopeza iz Pariza je lansirala ova dva borca. Stariji Nganu, ima dužu odiseju u UFC-u. Do sada je imao dve šanse da osvoji pojas u teškoj kategoriji. Prvi put je protiv Stipea Miočića pre tri godine izgubio, ali je u revanšu prošle godinenokautirao Amerikanca sa hrvatskim korenima i postao šampion u najtežoj kategoriji. Ono što bih i ja glasno rekao da smo nepravedno skraćeni za trilogiju između ova dva boraca, ma koji god ishod bio, ali to je politika više sile. Rođeni Kamerunac sa francuskim državljanstvom u svom si-viju ima uspešne ishode još protiv Žuniora dos Santosa, Kaina Velaskeza, dva puta Kurtisa Blejdsa, Alistera Overema, ali i Bojana Mihajlovića, momka koji dolazi iz Odžaka. Akter u borbama u najjačoj MMA organizaciji je od 2015. godine, a do sada ima još jedan poraz i to od čoveka sa najviše nokauta ikada u ovoj kategoriji, Derika Luisa. Sa druge strane Siril ili Kiril na makedonskom ili Ćirilo na srpskom sa srednjim imenom Žaki, a prezimenom Gane do sada u karijeri je imao deset borbi bez ijednog poraza. Sedam od njih su ostvarene u UFC-u. Pre osvajanja prošlogodišnje titule privremenog šampiona u dvoboju protiv Derika Luisa, 29-godišnji Francuz uspešno je savladao Aleksandara Volkova, Žairinja Rozenstruka, Žuniora Dos Santosa itd. Pre ulaska u svet mešovitih borilačkih veština, „Bon Gamin“ borio se u Muaj Tai (tajlandskom boksu) u kojima je takođe imao nastupe bez ijednog poraza. 

Prognoza: Ispred nas je sjajan duel, obojica poznaju dobro jedan drugoga. Takođe trener Ganea i bivši trener Nganua, Lopez želi da bude ponosan na to što je stvorio dva šampiona. Draž ovoj borbi daje i netrpeljivost između bivšeg učenika Frensisa i trenera Lopeza. Moja prognoza ide da će ovo biti duga borba i da ćemo ostati budni duže, a pobednik biće Predator. Takođe već godinama se priča da i jedan i drugi žele borbu protiv Džona Džonsa, da li će do toga doći videćemo.

BRENDON MORENO vs DEJVISON FIGEREDO

Trilogija dobiće konačan rasplet, a možda i produžetak i prvi putvidimo četvrti duel istih protivnika u istoriji UFC-a. Da se podsetimo, u prvom dvoboju završeno je bez pobednika. Iako je borba bila vatrena i Brazilac dobio više poena na kraju bodovanja, ipak udarac u međunožje koji je uputio u trećoj rundi, bila je presudna za oduzimanje jednog boda i konačnom ishodu – bez pobednika, ali zadržavanje primata šampiona. Ova borba ostaće upisana i kao drugi ishod bez pobednika u borbi za titulu u istoriji UFC-a. Interesantno je i to da je Figueredo postao prvi čovek koji je odbranio pojas u kratkom intervalu. U drugom duelu pak, Meksikanac je postao prvi i jedini šampion iz te zemlje. Mnogi eksperi koji prate MMA su rekli da Dejvison nije ličio na sebe u toj borbi, te je zato prelako izgubio pojas. U trećoj rundi „Mali ubica“ gušenjem protivnika dobio je pojas šampiona sveta u najlakšoj kategoriji.

Moreno je bivši Legacy Fighting Alliance-a. Ubrzo nakon osvajanja pojasa u ovom takmičenju 2019. ušao je u UFC-u i nakon četiri borbe na koje je zabeležio tri pobede i jedan remi, dobio je šansu da se bori za pojas, koju nije iskoristio, ali jeste sledeću koja se dogodila u junu, prošle godine. Sa druge strane 32-godišnji Brazilac je deo ove organizacije od 2017. godine. Nakon šest pobede i jednog poraza, dobio je prvu šansu protiv Džozeva Benvedeza da postane šampion muva kategorije, on je taj meč dobio, ali zbog toga što nije prošao na merenje kilaže (bio je teži od dozvoljenog) nije dobio pojas. Nakon pet meseci dobio je šansu za revanš i uspeo je da je iskoristi U istoj, 2020.godini uspešno je odbranio šampionski naslov još dva puta.

Prognoza: Ne moram da vam pričam da ne volim Brazilce, prevashodno zbog portugalskog koje furaju, sem par boraca iz ove zemlje. Moje simpatije idu ka Brendanu Morenu i ono što očekujem je izdanje kao na prvoj borbi ova dva rivala. Na stranu da je favorit da odbrani pojasi ide i to što statistika kaže da su pobednici druge borbe stalno pobeđivali i u trećem meču, no očekujem i ja i svi ljubitelji ovog sporta da sevaju udarci na sve strane.

 

KOMENTARIŠI

Trenutno nema komentara za ovu vest.

SLIČNE VESTI