75 godina derbija i neka pitanja za redakciju

Danas se navršava tačno sedamdeset i pet godina od prvog odigranog Večitog derbija u fudbalu. Tog 5. januara 1947. godine, bila je nedelja i veoma snežno i hladno. Temperatura napolju bila je devetnaest stepeni u minusu. Tada se igralo deseto kolo prvog šampionata Jugoslavije. Rezultat na kraju je iznosio 4:2 u korist našeg rivala.

Od tada do danas odigrana su 165 zvaničnih mečeva. Crno-beli imaju 47 pobeda, crveno-beli 65, a 53 utakmice završene su bez pobednika. Što se tiče duela u Kupu, odigrane su 39 utakmica na kojima je Partizan zabeležio 14 pobeda, klub iz Ljutice Bogdana 20, a pet utakmica su završene remijem. 

Povodom jubileja od prvog odigranog večitog derbija sproveli smo anketu između članova redakcije, a bili smo slobodni da u njih uvrstimo i golove i utakmice iz duela u Kupovima.

1. Gol iz kog derbija vam je najomiljeniji?

Grobaris Totalitare: Gol Klea u Rupi 2009. godine, njegov prvi gol u derbiju. Bio je to 137. Večiti derbi.

Luka 5.0: Gol Leonarda za pobedu u 152. derbiju.

Živac: Zakleo se Kleo (137. Večiti derbi)

QQ Lele: Definitivno Jojićev iz slobodnjaka zbog milion razloga. Zajedničko navijanje Zabranjenih i Alkatraza, premijera pesme "Uzalud trud, džaba vam sve" i gol u devedesetom. (144. derbi)

Čilex: Finale kupa 2017. Bleki Milenković.

Bačka Kulen Zmija: 20. Septembar 1998. Svi znamo koji je gol u pitanju. 111. derbi i Mateja za titulu!

Dawa: Svaki gol koji im damo mi je najomiljeniji.

Dilan Dogović: Herceg, 7. gol za rekordnu pobedu od 7:1. (13. derbi).

PGravedigger: Bilo je mnogo nevjerovatno lijepih i bitnih golova i veoma se tesko odluciti, ali nek bude Јojićev u 144-tom derbiju za pobjedu i titulu.

Dino: Predrag Vasiljević u polufinalu Kupa za 3:1 u zadnjem minutu, 6.4.1994.

Luis Nazario: Kežmanov gol za pobedu od 2:1. (111. derbi).

Pjer Bezuhov: To je najlakše pitanje koje bih dao na Strašnom sudu pred Gospodom Bogom. Peca Vasiljević Zvonku Milojeviću sa Autokomande u dubokoj nadoknadi vremena. Revanš meč polufinala Kupa Jugoslavije. Pamtim i tačan datum susreta: 6. april 1994. godine i kiša koja se sručila na Beograd tokom čitavog dana. 

Martin: Uh teško pitanje, imam par njih, ali ako moram da biram onda neka to bude gol Raće Petrovića sa Autokomande koji nam je doneo titulu šampiona. Bio je to 8. maj 2010, a derbi je bio pod rednim brojem 138.

2. Коji derbi vam je najdraži?

Grobaris Totalitare: Derbi na kome je Lukač odbranio dva penala. (146. derbi)

Luka 5.0: 154. derbi. (Partizan pobedio sa 1:3).

Živac: 1-3 u rupi 2017. (Isti derbi)

QQ Lele: 1:3 u Rupi 2017.

Čilex:  Uskrs u rupi 2017. Leonardo i Tawamba, mislim da je 154. Derbi.

Bačka Kulen Zmija: 05. oktobar 2008. Diarra i Juca za 0-2 na punoj Marakani.

Dawa: Onaj koji dobijemo.

Dilan Dogović: 1994. u Kupu kad im je Vasiljević sašio sa trideset metara.

PGravedigger: Svaki derbi u kome se pobjedi je drag, ali ako moram da biram jedan neka bude onaj kad je Lukač odbranio 2 penala, a Kojić dao gol za pobjedu. (146. derbi)

Dino: Partizan - Zvezda 2:0, 12.10.1986. Prvi Milkov derbi u dresu Partizana, moglo je da bude i 8:0. Nikada nismo bili dominantniji. Golove dali Admir Smajić i - Milko Đurovski. Na JNA bilo 60 hiljada duša.

Luis Nazario: Možda najdraži, ali ne mogu to izdvojiti ima ih dosta, ali ajde da kažem onaj 1:3 kad je Tavamba izdominrao, a i Leonardo je odlučio titulu uz pomoć Voždovca.

Pjer Bezuhov: Pa taj, ali da se ne bih ponavljao, nek bude derbi, isto u Kupu, 16. aprila 2008. godine. 2:3 smo dobili. Vodili smo 0:2, pa bilo je 2:2, pa njihov poništen gol i gol Stevana Jovetića za 2:3. Taj derbi je preokrenuo tok istorije, pošto je usledila serija nepobedivosti u derbijima, a i niska trofeja, što je mnogo bitnije.

Martin: Svaki derbi u kojima ih pobedimo mi je omiljen, ali onaj koji smatram najomiljenijim je 154. derbi.

3. Koji derbi je bio najgori po vašem mišljenju?

Grobaris totalitare: 162. derbi u Rupi, poznat po ogromnom broju faulova. (Završen bez golova).

Luka 5.0: 155. derbi (Takođe završen bez golova).

Živac: Nemam pojma.

QQ Lele: Svaki koji izgubimo.

Čilex: Najgori, u rupi, mart 2020. 0-0. (162. Večiti derbi)

Bačka Kulen Zmija: 8. Novembar 2003. 3-0 za Zvezdu i Žigić koji je igrao kao drogiran. (121. derbi)

Dawa: Onaj koji izgubimo. Ili odigramo X, a bolji smo.

Dilan Dogović: 162. iz 2020. godine, jad i beda

PGravedigger: U poslednjih desetak godina koliko ja pamtim bilo je mnogo derbija na kojima je bukvalno stvorena po jedna polušansa i koji su završeni 0-0, tako da svaki od tih je za mene očajan.

Dino: Zvezda - Partizan 3:1, 13.04.1987. Ista sezona kao onaj o kojem sam pričao gore, samo sve suprotno. Samo u prvom poluvremenu je moglo da bude 7:0 za njih. Nekako smo izbjegli bruku. Ipak, na kraju smo uzeli titulu.

Luis Nazario: Svaki gde nismo pobedili kao i prekinuti 2000-te, kao i poraz od 2:1 sa Đukićem na klupi. Lično jako loš gde sam sticajem okolnosti polomio svoje drage „Reyban“ naočare.

Pjer Bezuhov: Derbi odigran 1. marta 2000. 0:0 i katastrofalna igra obe ekipe. Ni jedni, ni drugi nisu dva pasa povezali. Te večeri sam se upoznao sa devojkom, tako da nije bilo toliko katastrofalno.

Martin: Dvoumim se između onog gde je Milan Obradović dao autogol i kumovao je gubljenju titule (145. derbi), ali ipak izbor pada na 148. derbi koji sam gledao uživo u rupi. Bio sa drugom iz Kratova i još par drugara iz Beograda. I sve što mogu da kažem je tuga, jad i čemer. I da jedino što sam video je bila tuče policije i cigana. Kao i na istoku naših i cigana.

4. Koji je prvi derbi na kojem ste prisustvivali?

Grobaris totalitare: Nisam do sada imao priliku da prisustvujem derbiju nažalost.

Luka 5.0: 138. derbi. (Partizan pobedio sa 1:0).

Živac: Ne sećam se.

QQ Lele: Ne sećam se bilo je davno.

Čilex: Maj 2010, Raća Petrović. (138. derbi).

Bačka Kulen Zmija: 10 dana posle 5. Oktobra, onaj koji je prekinut. Tada me je ćale (veliki Zvezdaš je bio) vodio prvi put na derbi i da ga gledamo kao suparnici jer sam već tada pokazivao ljubav prema crno-belim bojama, ali nažalost nije se odigrao.

Dawa: Nisam imao priliku da idem na derbi do sad.

Dilan Dogović: 77. iz 1985. godine na JNA, 1:1 je bilo.

PGravedigger: Dugo sam čekao priliku da prisustvujem derbiju uživo s obzirom da sam udaljen 500 kilometara od našeg Hrama, prvi put sam prisustvovao poslednjem derbiju kada je Natho postigao fenomenalan gol. (165. Večiti derbi).

Dino: Partizan - Zvezda 1:1, 13. 10. 1990.

Luis Nazario: Mislim da je samostalni odlazak i prisustvo onaj sramni prekinuti 2000-te.

Pjer Bezuhov: Sećam se derbija koji je završen 0:0, ali tada su bila pravila da u slučaju nerešenog rezultata izvode se penali. Igrao se taj derbi u martu 1992. godine. Oni su nas dobili na penale 4:2. Ali prvi derbi koga se zaista sećam, usledio je mesec dana kasnije, u finalu Kupa Jugoslavije. Prva utakmica igrana je kod njih, moj tada omiljeni igrač Partizana im je zabio za 0:1. Oni su u tom trenutku bili aktuelni prvaci Evrope i sveta, a mi smo im, ipak, uzeli trofej.

Martin: Onaj kada se orilo: „Tri penala hoću ja, neću jedan, neću dva.“ :D Bio sam kod drugara u Bitolj i trebali smo da idemo zajedno, međutim otišao sam sam. I dalje se sećam kada je Lukač podigao ruku prema Jugu kada je odbranio oba penala i delirijuma koji je izazvao centaršut Vulićevića i preciznost Kojića. Zauvek ću pamtiti 26. april 2014. i 146. Večiti derbi.

5. Kog igrača iz protivničkog tabora bi ste videli u crno-belom dresu?

Grobaris Totalitare: Miću Ivanića, inače Grobara iz Bačke.

Luka 5.0: Aleksandar Dragović.

Živac: Bukvalno nijednog ne mogu da zamislim kod nas.

QQ Lele: Nijednog.

Čilex: Nikoga.

Bačka Kule Zmija: Nema takvih. Bolji smo od njih na svim pozicijama.

Dawa: Malo se šalimo sa ovim pitanjem hahaha.

Dilan Dogović: Bez zezanja, ne znam ni ko igra za njih, gledam ih jedino kad igraju protiv nas, a tada je mržnja prevelika da bih razmišljao o tome.

PGravedigger: Od sadašnjih igrača sa druge strane brda jedino Mirka Ivanića.

Dino: Nikoga.

Luis Nazario: Možda oni koji su nekada igrali kod njih, Dejo Savićević i eto Darko Kovačević.

Pjer Bezuhov: Zaista je malo njihovih sadašnjih i bivših igrača o kojima imam tako dobro mišljenje da imaju mesta u Partizanu kakav ja zamišljam u idealnim okolnostima. Da ne bude zabune, malo je i naših. Na primer, Luka Milivojević je bio odličan, sada je prešao zenit karijere. Ali neka bude Mihailo Ristić. Evidentno je da i u Zvezdi i u potonjim klubovima nije ima „vezu“ da ga „pogura“, ali se on bori i ima solidnu sezonu u Monpeljeu.

Martin: Od sadašnjih nikoga ne bih, a od bivših ne mogu da se setim koga bih.

 

 

KOMENTARIŠI

Trenutno nema komentara za ovu vest.

SLIČNE VESTI