Još nismo svesni

U poslednjih par dana smo krenuli sa serijama tekstova o Željku kao da je pre 5 dana došao a ne letos ali nekako mi se čini da je tek sa početkom sezone počelo i da se dešava ono o čemu budimo realni niko nije mogao da sanja pa ni sam Željko koji je prelomio da želi da se vrati kući. Da se ne bih ponavljao sa mojim kolegama iz Reflektora, saborcima a pre svega braćom, izneću ukratko neki lični stav koji sam pokušao da prenesem i čoveku koji je kada je gledao Željka u dresu Partizana imao godina koliko ja imam sada a to je 34. Konverzacija je započela kod mene na poslu (za one koji ne znaju, radim u kladionici pa eto, imam i priliku da spojim lepo i korisno i da prozborim sa ljudima koji bar u gledanju i ljubavi prema Partizanu a i sportu uopšte imaju iskustva više od mene. Ima tu i onih iz suparničkog kluba navijača i koji su u većini i sa kojima se redovno podbadam kada su rezultati klubova za koje navijamo u pitanju). Kao što napisah pre ovog dela u zagradi, konverzacija je započela na samom početku utakmice protiv Huventuda gde je u krupnom planu naš trener (jebote naš trener, i samo naš, i dalje ne verujem) Željko. Kladionica puna, ljudi hoće da gledaju Ligu Šampiona, niko im ne brani ali zna se gde će zvuk da bude pojačan ako treba i na maksimum koliko televizor može da iznese dok mu ne pregore zvučnici. Muk, stojim pored Baneta, rekoh jebote ja i dalje ne mogu da verujem da je on posle svega, svih titula, zarađenih para, u svojih 60 i kusur godina došao da pokuša da vrati svoju ljubav tamo gde joj je i mesto-u vrh evropske košarke. Prošlo desetak sekundi, kaže Bane: "Pa brate mili, taj je došao samo zbog ovoga ( u pozadini se čuje UZMI ŽELJKO EVRO TITULU)"

I kada malo bolje razmisli čovek, Bane je u pravu...došao je jer želida mu njegovi grme, želi da ga pred svaku utakmicu prođu trnci kroz kičmu kada čuje kako mu skandiraju ljudi sa kojima se stavlja u istu ravan, bili to zemljoradnici, direktori, menadžeri, sportisti pa i evo na ličnom primeru blagajnici u kladionici kao što sam ja i radnici na građevini kao što je sam Bane. Eto, možemo da sestavimo u istu ravan sa jednim Željkom Obradovićem, a ta ravan je ljubav. Ljubav prema Partizanu.

Utakmica kreće, nekako po defaultu i nama treba vremena da se uhodamo u napade koje je on osmislio za njih, Huventud kao takav i Španci u suštini to i te kako umeju da iskoriste i pored dobre odbrane koju inače igraju malo je krenuo i napad. No, prvi tajmautide, sa njim i reklame a Bane i ja u glas - JEBAĆE IM SADA MATER. I kreće smeh jer to nije prvi put da govorimo od kako nas je on preuzeo. I nekako po defaultu proradi i napad. Komentarišemo igrače ponaosob kako se koji pojavljuje u timu, zaključujemo da je ovaj tim sklopljen da proradi u nekom kasnijem delu sezone kada bude najbitnije ali i kreće onaj kraj utakmice kada ih stižemo i kada se zna kome će lopta ići u ruke. Kevin Panter je čovek koji je zbog ovoga i došao. Da kada bude najteže uzme loptu, opali preko ruke čoveku, okrene se prema publici koja brate mili grmi kao u onim starim, dobrim vremenima i krene da gestikulira kao da je u Bronksu a ne u Beogradu. I dok ostali gledaju fudbal, Bane i ja koji gledamo utakmicu se okrećemo jedan ka drugome i samo čujem od njega: "Kakav igrač, muda do poda."

No, da se vratim na glavnog lika, svi znamo koga. Dame i gospodo, pre svega vi kojima je Partizan u srcu, želim da vas obavestim da vam je trener čovek koji ima 9 i slovima DEVET evropskih titula. Titule državnih prvenstava, kupova da ne nabrajam, mislim da nema potrebe a za reprezentatitvne znate svi, nekako je glupo. Devet titula. Prvi sledeći ispod njega imaju po 4. Jedini KLUB koji ima više titula od njega je Real Madrid koji ima deset. Za jednu od tih 10 je zaslužan upravo on. Veliki CSKA ima jednu manje. 

Dame i gospodo, želim da vas obavestim da vam je u voljenom klubu čovek koji i kada je u kafani misli na njega. Želim da vas obavestim da vam je trener čovek koji je kada je došao pokazao na srce i dušu i rekao: "Ovo je razlog mog dolaska."

Nismo svesni da nam je tu čovek koji je došao da obrne pun krug, da pokuša da uzme i desetu sa klubom sa kojim je osvojio i prvu i da može da se vrati u kafanu i da naručuje pesme sa Partizanom u izmenjenom tekstu.

"Došao sam jer ovom klubu dugujem sve."

Ne duguješ ti nama ništa, mi dugujemo tebi. I pokušavamo to da vratimo bar sa tim trncima koje osećaš kada zagrmi tvoje ime u hali.

Najtrofejniji trener u istoriji evropske košarke je došao da nas vrati na mesto koje nam pripada.

I vratiće nas, ne sumnjam u to.

Sve za ljubav, sve za Partizan.

 

FOTO: Dragana Stjepanović

 

KOMENTARIŠI

Nikson

- 03.11.2021 13:28

Dobar sadržaj.

SLIČNE VESTI