НАИЗГЛЕД БАСНА О СЛАВУЈУ, ТРИ ЦРВЕНДАЋА И КАНАРИНЦУ

- Ћирили – ћирили!, весело зацвркута славуј у дивно јесење јутро.

- Ћирили – ћирили, ћирили – ћирили, ћирили – ћирили!, још веселије зацвркуташе сва три црвендаћа у глас.

- Ћирили – ћирили, где ли нам је канаринац, другар наш једини?, још увек весело упита славуј.

- Ћирили – ћирили, ево га, сад ће, само што није, већ чујемо његово весело октобарско ћирили – ћирили, тамо негде у даљини, веселим цвркутом опет у глас узвратише сва три црвендаћа.

- Ћирили – ћирили, ма нешто споро тај ваш канаринац долеће кад га зовем!, сада већ са мање весеља у цвркуту, огласи се славуј поново.

- Ћирили – ћирили, ево ме, славујчићу мој мили и црвендаћи моји најдражи, нешто ме задржаше ови други канаринци, стално хоће нешто од мене, те ово, те оно, а данас се опет сетише да би могли и они мало да се друже са црвендаћима, ћирили – ћирили, усхићено поздрави мало, али одабрано, друштво канаринац.

- Ћирили – ћирили, па не може свако да се дружи са нама, јеси ти њима рекао да иза нас, ипак, стоји хиљаду и још покоји црвендаћ?, одговорише црвендаћи, гладећи се крилима по врату, срећни што имају тако верног друга у канаринцу.

- Ћирили – ћирили, наравно да нисам, наивни су они, обећао сам, као и јуче и прекјуче, да ћу их повести на дружење сутра, и опет ћу тако сутра, па прекосутра..., осмехну се канаринац невино својим веселим другарима.

- Ћирили – ћирили, шта ви то причате? Ништа вас ја не разумем, ми славуји, знамо само да певамо, немојте ништа компликовано кад сам ја ту, збуни се, са пуним правом, славуј.

- Ћирили – ћирили, ништа, ништа, славујчићу, само ти нама уживај, не бери бриге, смири канаринац славуја и опет се окрете црвендаћима. Ћирили – ћирили, ево мало марамица да се избришете, да ми не будете тако мусави од јогурта, пружи марамицу најстаријем црвендаћу канаринац левом руком, док је десном намештао ћубицу.

Намах, сви добише болне изразе на лицима и завикаше:

- Ћири – ааааах!, заурла славуј.

- Ћири – уууууух!, урликнуше и црвендаћи и канаринац као да су једно.

- Ћирили – како боли – ћирили – истина, ооооох – ћирили – ћирили!, дрекнуше сви, све снебивајући се и правећи се невештим.

 

KOMENTARIŠI

Trenutno nema komentara za ovu vest.

SLIČNE VESTI