30 godina kasnije

Pred svaku utakmicu Partizana smo svi uzbuđeni jer volimo taj klub, jer uživamo u tome da gubimo i ovo malo živaca što nam je ostalo ali ne žalimo što ćemo ih skroz pogubiti na ono što volimo. Tri i kusur meseca smo čekali da napišemo ovo-SEZONA U KOŠARCI I ZVANIČNO POČINJE. 

Dobro, počela je ABA još u petak ali za nas kao i za navijače Zadra počinje danas (da mi je rekao da ću navijače Zadra ikada da spomenem u tekstu rekao bih mu da je lud ali eto). Danas će Željko Obradović posle malo manje od 30 godina voditi klub čije ime traži da mu se peva u kafani. Danas počinje neka nova era Partizana u koju svi polažemo nade. Stoga ćemo danas malo da se dotaknemo i ekipe koja je sklopljena letos. Igračima koji su ostali se neću baviti jer znamo šta da očekujemo od njih. Napredak u odnosu na prethodne godine.

Plejmejkerske pozicije će pokrivati Jan Madar i Dallas Moore. 

Da li smem da kažem da imamo najtalentovanijeg evropskog pleja u u klubu? Kontrola lopte, mekan šut, oči na leđima i predviđanje situacija je nešto što ga krasi a čitanje odbrane je nešto što kod njega nisam očekivao da će biti na tako visokom nivou. Samim tim i igra u tranziciji će nešto što će biti glavni motor Partizana kada Jan Madar bude u igri.

Kada ne bude, biće Dallas Moore ili što bi rekli naši "mediji"ALBANAC U PARTIZANU. Neko ko je igrao u Kini nije bio tamo da bi igrao odbranu nego da bi davao po 30+ poena po meču. Međutim na pripremnim utakmicama je pokazao da i te kako zna da igra i odbranu i "flasteriše" protivničke plejeve a i bekove pri preuzimanju. Šut mu je naravno na zavidnom nivou, pick and roll mu je nešto što će moći da koristi jako često sa centrima ali o centrima i četvorkama malo kasnije. Ono što je Željko imao u Bobiju Diksonu u Fenerbahčeu imaće ovde u Moore-u.

Pozicija dva- Aleksa Avramović i Kevin Punter

Jedan od onih koga su jurili po hotelu kada je reprezentacija igrala kvalifikacioni turnir je bio Avramović i vredelo je. Siguran na lopti, ume da pripomogne na kecu i to dobro, šut siguran i nije ga strah da šutne i preko ruke. Odbrana je ono što njega krasi najviše a to je neverovatan IQ po pitanju čitanja protivničkih napada i predviđanje odvijanja napada. Sve u svemu po meni jedno od najvažnijih pojačanja Partizana.

Šta reći o čoveku koji je bio blizu da izbaci Barselonu na Final 4? Kevin Punter je neko ko je poslednje sezone u Milanu pokazao ono što nismo videli prethodnih godina ili smo viđali na momente a to je instinkt ubice. Sa 8 metara preko ruke? Može. Ulaz na 2 visoka igrača? Može. Probijanje pa iznenadni step back i šut za 3 u poslednjoj sekundi napada? Daj nešto teže. Kada ima inspiraciju i uđe u seriju Bog Otac ga ne bi sačuvao. Nismo ga videli mnogo u pripremnom periodu zbog povrede ramena ali možda je i bolje ukoliko je povredu skroz sanirao. Uglavnom najvažniji šraf ekipe u narednoj a nadam se i sezonama posle ove.

Pozicija 3-Rodions Kurucs

Čovek koji je pokazao da ima talenta u Barseloni, imao onu solidnu sezonu u Bruklinu ali budimo realni u tom Bruklinu koji je bio raspad sistema je mogao bilo ko da ima solidnu sezonu. Veliki raspon ruku mu olakšava posao u odbrani, iako deluje na prvi pogled sporo nije ni malo spor a u napadu ume da probije, sam da se izbori za šut, nije sebičan igrač i u svakom momentu radi za ekipu. Obzirom da nam je pozicija petice za sada u deficitu verujem da će često da pokriva poziciju 4. Reklo bi se da je nešto što Željko voli pa ga je s tom namerom i doveo. U svakom slučaju od svih igrača za mene najveća nepoznanica ali ko sam ja da Željkove i Savićeve želje dovodim u pitanje?

Četvorke- Alen Smailagić, Zach Leday

Prvi se brusio u Golden State-u, imao malu minutažu, igrao u razvojnoj ligi, i to je bilo to. Lično nisam bio baš nešto preterano oduševljen njegovim dolaskom ali sam računao da će kao neka back up opcija biti solidan. A onda su krenule pripreme, jedna utakmica, druga, treća i BOŽE BOŽE KOLIKO SAM SE OGREŠIO! Pick and roll sa Moore-om i Madarom su savršenstvo! Ono protiv Efesa kada je krenuo u tranziciju i u punom trkom odradi promenu iza leđa? Ajoj. Stavio sam ga na poziciju 4 mada mislim da ako ne bude pojačanja na centru da će više pokrivati peticu jer je visok i skočan a bogami i jak. Za 2 meseca me je od toga da ne očekujem mnogo od njega doveo dotle da očekujem MNOGO. 

Olimpijakos, Žalgiris, prve petorke. Zach Leday. U početku rekoše da Milano nije imao nameru da produžava ugovor sa njim pa smo mi ne znam kako to iskoristili i doveli čoveka koji može da igra sve. U odbrani je kineski zid, u napadu možeš samo faulom da ga zaustaviš. I to macolom. I to u glavu. Pored Puntera biće najvažniji šraf ekipe kada se bude lomio rezultat i kada bude kasni deo sezone i borba za trofeje.

Pozicija 5-Balša Koprivica

Dečko koji je kao veliki talenat brušen u Americi i onda je rešio da dođe kod čoveka koji je pre 30 godina kao trener njegovog oca odveo na krov Evrope i time ga učinio besmrtnim. Kada se ukopa u reket sa loptom u ruci možeš samo bagerom da ga izguraš napolje a i ako pokušaš dobićeš lakat u glavu. No, da ga ne predstavljam kao nekog divljaka, kolega Luka ga je predstavio u tekstu kada je potpisao. 

Hteo bih samo još i da napomenem da iako je sezona počela očekujem još jedno pojačanje na petici jer će ovi momci imati pre svega zbog manjka iskustva probleme sa ličnim greškama ali o njemu kada dođe.

Sve u svemu ovo je ekipa od koje se očekuje mnogo. Talenta ima da se napune dve Arene i još da preliva. Da li će to biti sklopljeno u jednu celinu koja će da gazi sve pred sobom? O, DA! Ali za to treba vremena. I po nekoliko meseci ali ako iko zna da tempira formu za ono najbitnije a to su trofeji to je onaj ko ih ima 9. Sledeći ispod njega ima 4. 

Od Trifunovića očekujem napredak, prostora za isti će imati. Dangubić ako planira da se hvali da je bio deo tima koji se vratio u EL mora da sredi glavu a novog kapitena svi znamo i meni lično je idealan za to. Obzirom da znamo koliko može mislim da će ova vrsta pritiska a to je da budeš kapiten kod Željka Obradovića njega ili uozbiljiti do te mere da bude bitan šraf u kaznenoj ekspediciji ili u suprotnom može da se penzioniše. Za sada se vidi da je ozbiljno i odgovorno shvatio ulogu, samo još da je primeni i na parketu.

Da ne bude da sam meni omiljenog igrača zaboravio...Nadam se da će Will Mo da se vrati jer ako je iko zaslužio da bude deo ove ekipe onda je to on. 

Nemojte da kudite ekipu od starta. Ono pravo ja očekujem tek od februara, tada se što bi rekao general pali mašina. A onda se vraćamo u Euroligu. Sa čovekom koji ju je osvojio devet puta. Na velika vrata. A onda i tamo gazimo sve redom.

Danas? Simboličnih 29 razlike. Po poen za svaku godinu koliko Željka nije bio tu.

 

KOMENTARIŠI

Trenutno nema komentara za ovu vest.

SLIČNE VESTI