Newcastle United - zombi klub

Newcastle United je u poslednjih dvanaest meseci bukvalno postao zombi klub. U njemu kao da se ništa ne dešava. Imamo gazdu koji više ne želi da bude gazda, dok Premier League ne dozvoljava ljudima koji žele da budu vlasnici kluba da to i postanu. Premier League je osamnaest sedmica odlagala odluku o dozvoli da Saudijci preuzmu klub i oni su se prošlog jula i povukli. 

Prošle sezone Steve Bruce je nekako uspeo da sačuva ekipu u Premier League. Veliku pomoće je u januaru dobio u vidu pomoćnog trenera Graeme Jonesa, koji je majstor taktike i po rečima prvog strelca ekipe Calluma Wilsona, da Jones nije angažovan i da klub nije proigrao od marta meseca, klub bi se ove godine takmičio u Championshipu.

Van terena, još uvek aktuelni vlasnik kluba Mike Ashley je pokrenuo dva sudska postupka protiv Premier League zbog propale prodaje kliuba. Prva žalba je upućena Anti-korupcijskom sudu, dok je u drugom slučaju Ashley pokrenuo arbitražu. Oba slučaja je u svom maniru Premier League odložila. Arbitražu za kraj septembra a anti-korupcijski sud za početak sledeće kalendarske godine.

Tužno je gledati kako klubovi iz Premier League za jednog igrača daju po 80, 90 i 100 miliona funti a Newcastle United ne može da dovede niti jednog igrača. Klub Manchester City iza kojeg de facto stoji država Ujedinjeni Arapski Emirati dovodi Jack Grealisha za 100 miliona funti a ista ta Premier League ne dozvoljava Saudijskoj Arabiji da kupi klub u Premier League. Kako je to moguće? Koji su interesi Premier League da spreči ulazak Saudijskog novca u još jedan klub i da još jedan klub postane jak i kompetentan? Možda odgovor treba tražiti u Top 6 klubova Premier League kojima ne treba još jedan jak klub koji bi razbio njihov kartel. Možda odgovor treba tražiti i u državi Katar koji je vlasnik PSG-a ali i vlasnik TV stanice beIN Sports, koji je nosilac prava za prenose Premier League na području Bliskog Istoka. Da, podsetim, Saudijska Arabija i Katar decenijama nisu u dobrim odnosima.

Dok država Katar preko svog kluba za pranje novca u PSG dovodi Messia u Newcastle Unitedu je pravi mess.

Vezano za pojačanja, evo na tri dana pre početka sezone, Newcastle United je jedini klub u Premier League koji nije doveo niti jednog igrača. Od kluba koji je 1996. godine oborio svetski rekord u visini transfera dovevši u svoje redove jednog Alana Shearera za 15 miliona funti, postali smo klub koji u svoje redove ne može da dovede Joe Willocka.
Međutim, kada treba prodati nekog igrača i novac od transfera strpati sebi u džep, tu je Mike Ashley brz kao Usain Bolt. Defanzivac Florian Lejeune je preko noći prodat Alavesu. Yoshinori Muto je dobio raskid ugovora i postao je slobodan igrač, dok igrači kao što su Andy Carroll, Henri Saivet i Christian Atsu takođe nisu dobili produžetak ugovora i napustili su klub. Dva mlada igrača su poslata na pozajmice u niže lige. Lewis Cass u Port Vale, dok je Kelland Watts poslat u Wigan Athletic. Budite sigurni da ako stigne dobra ponuda za Sean Longstaffa ili Saint-Maximina, oni će biti prodati brzinom svetlosti. U Newcastle Unitedu svi imaju svoju cenu i sve je na prodaju.

Koja su očekivanja za sledeću sezonu? Očekivanja su da Newcastle United sledećeg maja ne bude klub koji će ispasti iz Premier League i da se klub ako je ikako moguće proda. Takođe, molimo Boga da zdravlje posluži Allana Saint-Maximina, Calluma Wilsona, Miguela Almirona i Joe Willocka (ako dođe), jer su oni okosnica tima koji može da sakupi magičnih 40 bodova.

Mike Ashley je zlo ovog kluba i dok je on na čelu Newcastle Uniteda, klubu neće biti bolje.

Jedno je sigurno, ako klub ispadne iz Premier League, neće se ekspresno vratiti u istu, već će narednih godina tumarati po tamnim vilajetima nižih liga.

KOMENTARIŠI

Trenutno nema komentara za ovu vest.

SLIČNE VESTI