Mi bez njega ne možemo...

Mnogima je Partizan prva ljubav. I kakvo god da je stanje u i oko kluba ili na tribinama ne može nas naterati da se odreknemo da pratimo utakmice kluba. Još manje da nestane ljubav prema njemu.

Prošle sezone je bilo dobrih, ali i loših stvari. Za početak dobrih je bilo jako malo. Niz od 19. pobeda za redom (17. u šampionatu i dve u Kupu). Zatim mladi Nemanja Jović koji je pokazao da naša škola fudbala i dalje proizvodi velike talente. Kada smo kod loših, tu ubrajam insistiranje bivšeg trenera Save Miloševića da osvajamo šampionsku titulu, što ga na kraju koštalo posla. Ali verovatno još gore stvari su nijedan dobijeni derbi, kao i rano ispadanje iz kvalifikacije za Ligu Evrope. A bilo je i nekih stvari van terena koji su uticale na ugled kluba i o kojima ne bih da pišem.

Nekako brzo prođe razmak između kraja starog i početka novog prvenstva. Verovatno veliki broj utakmica kao i ranije, igranje kvalifikacije za evropska takmičenja diktiraju da start nove prvenstvene trke započne sredinom ili najkasnije do kraja jula. Ovde ima i jedna negativna stvar jer smo par puta bili svedoci da je Partizan igrao u pravu letnju vrućinu i na temperature preko 35 stepeni Celzijusa. Jedan od razloga je što neki klubovi nisu imali reflektore, pa tako utakmice su morale biti odigrane pre dolaska mraka, a ima krivicu i medijska kuća koja ima ekskluzivno pravo da prenosi utakmice Partizana, TV Arena sport, koja diktira termine odigravanja utakmica. 

Za početak, želim da budem iskren i da kažem da pripremne utakmice sem ovu poslednju protiv ekipe Rostova nisam gledao. Uglavnom prema rečima trenera Aleksandara Stanojevića, odrađene su dobro. Verovatno na to ukazuju i rezultati gde je Partizan ostvario tri pobede uz jedan nerešen rezultat sa gol razlikom 10:2. Najviše se istakla odbrana jer je samo jednom kapitulirala i to u onom uvodnom remiju protiv slovenačkog šampiona Mure na početku priprema.

Što se tiče pojačanja u klub su došli Siniša Saničanin iz Vojvodine, kao i dva veoma poznata lica Rikardo Gomeš iz Al Šarže i dete Partizana i povratnik po drugi put, Danilo Pantić. Sva trojica su dovedeni besplatno. Treba da spomenemo i da je pre kraja sezone otkupljen ugovor Filipa Holendera iz Lugana. Od igrača koji su bili pod ugovorom, klub se zahvalio na saradnji Denisu Stojkoviću, Periši Pešukiću, Slobodanu Stanojloviću, Luki Cucinu, Savi Arambašiću i Nikoli Čoliću. Filipu Stevanoviću i Svetozaru Markoviću su istekle pozajmice, a jedini igrač koji je uneo novac u klupsku kasu je bio kamerunski defanzivac Maki Banjak koji je prešao u Kairat. Kako znamo da kraj transfer roka je do početka septembra, kao i uvek ne bi trebalo da nas začudi ako dovedemo neko novo pojačanje ili neki igrač napusti klub.

O ligi ne bih da pišem mnogo. Sem da je broj klubova sa glomaznih 20 vraćen na 16 ekipa. Takođe po prvi put u istoriji fudbala na ovim prostorima uveden je i famozni VAR sistem. Broj stranih igrača u protokolu je neograničen, a na terenu jedan igrač mlađi od 21 godinu iliti „bonus“ treba da provede utakmicu od početka do kraja. Takođe i prvi put posle skoro godinu dana na tribinama biće opet navijača, koji su u obavezi da nose maske, a klubovi imaju obavezu da dozvoli prisustvo najviše 50% od ukupnog kapaciteta. 

U četvrtak startujemo i kvalifikacije za novoformirano, treće po jačini klupsko kontinentalno fudbalsko takmičenje, LigaKonferencije. Na JNA dolazi Dunajska Streda iz Slovačke. Taj meč trebalo bi da počne od 21h.

Za kraj šta poručiti našim momcima, osim da izginu hrabro i muški za sveti grb. Kao i prošle godine pesimista sam po pitanju osvajanje titule šampiona i vraćanje iste u klupske vitrine nakon pet godina. Razlog za to su unutrašnji i spoljni faktori, o kojima mi se ne priča. A između ostalog dovoljno je to što sam se složio sa izjavom trenera Stanojevića da je teško boriti se sa protivnikom koji je poražen četiri puta u poslednje četiri godine.

Ono što očekujem osim borbenosti i požrtvovanja naših ljubimaca je i to da iznikne neki novi talenat, a najviše nade polažem u malog Marka Milovanovića koji me impresionirao na poslednjoj pripremnoj utakmici protiv Rostova. Šta god bilo želim da poručim momcima koji nose naš sveti dres: „Samo hrabro bori se sve do pobede“. Nek nam je srećan početak sezone, svima koji slavimo!

KOMENTARIŠI

Trenutno nema komentara za ovu vest.

SLIČNE VESTI