Italijanska renesansa ili povratak fudbala kući

​Sudbina je tako htela, da EURO 2020 (u 2021.godinu) u borbi za pehar završe Italija, selekcija koja je odigrala i prvu utakmicu na kontinentalnoj smotri i Engleska, domaćin finalnog okršaja u Londonu.

​U centru pažnje, dakle, ovoga puta biće Vilijem Šekspir. Najveći engleski pisac stvarao je u doba renesanse, čiji se centar nalazio na tada rascepkanom Apeninskom poluostrvu. Umetnik raskošnog talenta i širokog opsega tema inspiraciju za svoje neprolazne drame, između ostalog, nalazio je i u stvarnosti života u italijanskim gradovima njegovog doba. Verovatno da nema čoveka koji je više proslavio Veronu nego on svojim „Romeom i Julijom“.

​„Svi putevi vode u Rim“, ponosno bi rekli drevni Latini, ali večeras će situacija biti drugačija pošto će svi fudbalski putevi voditi u London. To, međutim, nikako ne znači da se legija selektora Roberta Manćinija neće ustremiti na osvajanje trofeja i da on na kraju, ipak, neće završiti u Rimu.

​Završni čin borbe za evropski fudbalski presto izazov je i to veliki za prognozere našeg Reflektora. S obzirom da ste ih temeljno upoznali u prethodnih mesec dana, verovatno i bez pitanja znate na čijoj strani igra Demirovićka.

​„Mislim da su se zvezde ovoga puta poklopile Engleskoj. Igraju dobro taktički, što je prednost. Selektor Garet Sautgejt igra svaku utakmicu. Odlično je proučio i taktiku rivala i posložio svoj još mladi tim“, sipa komplimente u bujici Demirovićka za Gordi Albion.

​Ali, za tango je potrebno dvoje, pa tako i za svaku utakmicu. Šta nam Demirovićka kaže za engleske rivale na „Novom Vembliju“ večeras – Italijane?

​„Italijani, takođe, izgledaju vrlo dobro. Motivisani su izuzetno, što se vidi. Srčan je to tim, ali mislim da nema realnu šansu protiv Engleza u Londonu“, istakla je Demirovićka.

​Mimo svih očekivanja, Ciroza jetre veli da je pred nama konačno jedna laka utakmica za prognozu. A evo i zašto. Nudimo vam njegov odgovor integralno, dakle, u dahu.

​„Englezi će gubiti dosta lopti na svojoj polovini zbog neumoljivih italijanskih presinga. Iz jedne takve situacije će i primiti gol i onda će spašavati živu glavu do kraja poluvremena. Drugo poluvreme, druga priča. Englezi izjednačuju rezultat tako što će umuljati neki gol iz peterca. Nadalje će Englezi strpljivo graditi napade, a Italijani čekati kontru. I kako to obično biva kod preokreta drugi gol je kiks golmana posle nekog relativno nezgodnog udarca iz daljine. Dakle, Donaruma pravi prvi kiks na prvenstvu i po prvi put prima dva gola na jednoj utakmici za reprezentaciju. Italija prekida niz od 33 utakmice bez poraza. Englezi podižu neki trofej posle 55 godina i opet to rade u svom dvorištu.“

​Složićete se da je ovo najsmelija prognoza do sada, a liči pomalo i na holivudski filmski scenario u režiji Ciroze jetre. Sušta suprotnost njemu je Dr-Error koji je vrlo kratko i jasno rekao:“Engleska? Zašto?  Jednostavno, ne volim nikako reprezentaciju Italije“.

​Emocije i navijačka sklonost pred finale prevladali su i kod Martina, koji je, takođe, na strani Sautgejtovih pulena. „Idema navijački ovog puta, a moram da konstatujem da je ova generacija engleskih igrača izuzetno talentovana“.

​Martinu su i „azuri“ veoma simpatična ekipa i krivo mu je što će jedan tim večeras na londonskoj travi ostati bez toliko željenog trofeja,a li, jednostavno, takav je fudbal, neko dobija, a neko mora da gubi.

​„Otkako znam za sebe volim englesku kulturu i fudbal“, počinje ZO1945 temeljno svoju priču o velikom finalu i dodaje da se nada da će se „fudbal najzad vratiti kući“.

​Sigurni smo da i na njegovim usnama ovih dana titra numera spevana u slavu na prethodno EP odigrano u Engleskoj 1996.godine, kada je Sautgejt bio u timu kao igrač, a čitava nacija se nadala peharu koji je na kraju otišao u nemačke ruke.

​„Želja je jedno, a kvalitet ekipa nešto skroz drugo, biće dosadna utakmica i očekujem remi u prvih 90 minuta“, realan je na kraju, ipak bio ZO1945.

​Grobaris Totalitare konstatuje da je najzad došlo vreme da Engleska osvoji titulu. „Sve im se kockice polako poklapaju. Igraju u njihovom hramu fudbala. S druge strane, Italijani su na ovom EP-u bili igrački najkonstantnija ekipa, ali mislim da njihovi rivali večeras imaju prednost“, izvagao je pažljivo Grobar Totalitare argumente oba takmaca u poslednjoj utakmici na turniru.

​„Ne bih mnogo da davim. Čitav šampionat hvalim Engleze i govorim uporno da verujem u ovu generaciju. Isto tako, sve vreme govorim da me ova Italija nije nešto posebno impresionirala, mada su me u mnogome dosad demantovali. Dakle, pobeda Engleske“, priča Pjer Bezuhov.

​Za kraj, ova utakmica je svakako velika poslastica za QQLelela. Dočekao je najzad da se njegov Gordi albion plasira u finale nekog velikog takmičenja i to se finale igra u Londonu, što mu daje posebnu draž.

​„Ruku na srce, ovo su dve ekipe koje su najviše pokazale na prvenstvu“, umeren je dok hvata prognozerski zalet QQLele. „Italija je odigrala nekarakteristično lepršavo i imala je teži put do završnice. Isto tako, Englezi su odigrali drugačije nego što se očekivalo. Taktički su bili veoma odgovorni. Primili su do sada samo jedan gol na EP-u i to iz prekida“.

​„Ko god da pobedio biće zasluženo. Ipak za 1% dajem većešanse Englezima. Zbog domaćinstva, publike, čvrstine u igri i nakraju krajeva, zakon verovatnoće kaže da i oni jednom moraju neštoda osvoje”, prizivajući kosmičku pravdu zaključio je naš interniprognozerski turnir QQLele.

​Zbilja, uloge kao da su se obrnule pa tako večeras fudbalski auditorijum širom Starog kontinenta od “azura” očekuje lepu igru i stvaranje šansi, a od Sautgejtovih izabranika veliku taktičku odgovornost i disciplinu na terenu. Da li će tako biti? Saznaćemo večeras, malo pre ponoći.

KOMENTARIŠI

Trenutno nema komentara za ovu vest.

SLIČNE VESTI