Bitka za Britaniju

Već na samom početku eliminacione faze desila se radikalna „seča favorita“. Za samo koji minut više od 24 časa EP su primorane da napuste selekcije svetskog i evropskog šampiona kao i osvajača srebrne medalje sa prethodnog Mondijala u Rusiji 2018.godine. A utisak je da uzbidljive borbe tek predstoje.

Sutra je sva pažnja usmerena ka „Vembliju“ gde će se veliki takmaci Englezi i Nemci ponovo sučeliti. Poslednja dva eliminaciona okršaja na velikim takmičenjima dobili su „panceri“. Pre tačno četvrt veka, na istom mestu, nakon boljeg izvođenja penala izabranici Bertija Fogtsa pred očima kraljice Elizabete domogli su se finala šampionata Evrope. Takođe, na SP-u u JAR-u 2010.godine, u izuzetno sadržajnom meču Nemačka je bila ubedljiva dobivši „gordi albion“ u osmini finala rezultatom 4:1.

Demirovićka nam je otvoreno na samom početku prognoziranja ishoda utakmica na turniru saopštila da navija za Engleze tako da veruje u pobedu svojih miljenika. Kod njenog prognoziranja mnogo je interesantnija vizija toka utakmice nego samog ishoda.

„Ovo će ili biti najbolja utakmica na ovom prvenstvu ili se bojim da ću ugasiti televizor na poluvremenu“, smatra Demirovićka.

Navijački je isto tipovao i Martin. Osim naklonosti prema učenicima selektora Gereta Sautgejta, on se nije upuštao u dalju argumentaciju svog izbora.

Pjer Bezuhov je, takođe, emotivno na strani ekipe sa Ostrva, ali treba reći da je on najmanji optimista od svih.

„Utakmica koja je u Londonu odigrana 1996.godine i dalje je živa rana Englezima. Tada su Nemci pobedili njih na njihovom bunjištu, a tih dana je na Vimbldonu u ženskoj konkurenciji Štefi Graf. Britanska kraljica i članovi kabineta u Dauning stritu morali su da gledaju kako Nemci najpre preko njihove reprezentacije odlaze u finale, a zatim i podižu pehar“, podseća Pjer Bezuhov.

„Svi grde Engleze. OK, slažem se da su igrali neatraktivan fudbal. Uostalom, šta reći za ekipu koja ima gol-razliku 2:0 posle prve faze? Ali, ni Nemci nisu blistali. Prosto su se provukli protiv Mađara u poslednjem kolu. Ne želim da se priča o Nemačkoj uvek svede na stereotip o njihovoj upornosti i disciplini pošto ova ekipa to već duže vremena nije takva ekipa. Mislim da Englezi za nijansu imaju veće šanse i da će se plasirati u četvrtfinale“, smatra Pjer Bezuhov.

Grobaris totalitare je takođe „slab“ na ostrvljane, te je to jedina činjenica zbog koje ih vidi kao putnike u četvrtfinale.

U poslednjem meču osmine finala u Glazgovu će snage odmeriti dve reprezentacije sa žuto-plavim bojama zastave – Ukrajina i Švedska. Tim povodom naš Martin je rekao:“Možda zbog selektora Andreja Ševčenka, a možda i zbog činjenice da mi dosad deluju kvalitetnije, prognoziram da će dalje otići selekcija Ukrajine“.

Martin nas je iskreno nasmejao rečima da je ovo „težak izbor pogotovu ako gledamo naklonost muškog pola prema ženskim osobama iz ove dve zemlje“.

Demirovićka u ovom okršaju kaže najiskrenije da je kvalitet igre sutrašnjih rivala takav da je nijedna ekipa nema čime da je privuče. Otuda joj izbor u Glazgovu nije lak.

„Ma, nek bude Švedska na kraju! Od njih barem pamtim neke dobre igre u prošlosti“, napomenula je Demirovićka.

Grobaris totalitare kaže da je ovo jedna od onih utakmica gde će pobediti manje loša ekipa, ali misli da su Šveđani za dlaku kvalitetniji od čete Andreja Ševčenka.

Za kraj, Pjer Bezuhov misli da je izvesniji prolazak „tri krune“ nego momaka iz bivše sovjetske republike.

„Prva stvar: obe ekipe imaju motiv plus pošto se ne dešava Šveđanima i Ukrajincima tako često da dođu u priliku da imaju realnu šansu da uđu među osam najboljih reprezentacija na kontinentu. Ukrajina mi je bila veoma simpatična pred početak prvenstva. Međutim, ispoljili su dosta nestabilnosti dosad. Podsetiću da sam prognozirao pobedu Austrije nad njima. Za razliku od klasičnih istočnh ekipa, Ukrajinci meni deluju dosta nedisciplinovano, pa i haotično u povremenim trenucima meča. Kada je reč o Švedskoj, oni su klasična skandinavska ekipa. Iskusni su, kod njih se dosta dugo vuku igrači. Trajna im je koncepcija da ih iskoriste u reprezentaciji sve dok mogu da igraju. Prognoziram tvrdu utakmicu, ako se sećate one između Švajcarske i Švedske pre tri godine na SP-u u Rusiji, gde je jedan potez Emila Forsberga rešio sve, e baš tako će biti i sutra u Glazgovu, ako se ja pitam. Dakle, jedan potez i Švedska ide dalje“, zaključio je Pjer Bezuhov.

KOMENTARIŠI

Trenutno nema komentara za ovu vest.

SLIČNE VESTI