Nacionalističko orgijanje

I biće još jedno finale. Podgoričani i Beograđani zakazaše ko zna koji uzastopni epski okršaj u svemu osim u košarci, a čini se da nikad nije bilo bitnije dokazati čiji uticaj je veći, te pod čije krilo ostatak ABA stada treba da se prikloni.

Nisu ovo nikakve novosti; jedina razlika u odnosu na prethodna finala je politička (ne)stabilnost crnogorske javnosti jer je promjenom vlasti Budućnost de facto ostala bez institucionalne podrške na državnom nivou. Ipak, lokalni pipci, kao i već potpisani ugovori koji datiraju davno prije 30. avgusta osigurali su likvidnost kluba makar do podgoričkih lokalnih izbora idućeg proljeća, stoga Bokan (još) nema čega da se boji.

Takođe, taj koji bi se drznuo da proba da potreeminentnu crnogorsku košarkašku uzdanicu bio bi gori od bilo kojeg apostola klimave crnogorske četničke vlade. 

Sa druge strane, dobro potkovani srpski sistem se ogleda u kontinuiranom sukobu dva autoriteta, ali nema govora o političkim podrhtavanjima, što i jednog i drugog održava na pozicijama koje godinama zauzimaju. Love-hate odnos A.V. i N.Č. u više navrata eskalirao je činjenicom da N.Č. nije odustao od svoje mezimice i predao je direktno u ruke A.V. mlađem, što dokazuje da će u godinama koje dolaze glavno pitanjebiti- čija će ljubav jače da boli. 

Valja podsjetiti da je A.V. M.Đ.-u ono što je PlatonSokratu, a u pokušaju da učenik nadmaši svog sensei-a koji polako ali sigurno umire, borba može doživjeti novi zaokret. Pitanje publike i dalje lebdi u vazduhu, ali je osvjedočeno da ni jedna ni druga strana nisu dolazile nespremne; dok je u Podgorici VIP loža tokom regularnog dijela sezone pljuvala po legendi svog kluba, beogradska elitna sjedišta su u polufinalu protiv Igokee pokazala tek mali dio svog divljačkog kapaciteta.

Finale Aba lige je i sukob dva strašna simvola- srpstva i crnogorstva, gdje i jedan i drugi klub crpe epitet isključivosti. Kako je Zvezda simvol prvosrbijanskog srpstva, tako je i Budućnost postala simvol partijskog crnogorskog identiteta u očima većine, a pogotovo onih koji su je iskoristili kao instrument obračunavanja sa političkim i ideološkim neistomišljenicima. Međuprostor je nedostupan običnim smrtnicima, da ne kažem istinskim navijačima kluba.

I biće još jedno nacionalističko orgijanje. Iako u finale Zvezda ulazi sa prednošću domaćeg terena, Budućnost je evidentno jači tim. Možda u crnogorskoj vladi više nema ministara čiji će sinovi biti profesionalni pljuvači kraj košarkaških terena, ali je nesumnjivo da se u Beogradu situacija nije mijenjala, tako da će Podgorica, ako zafali, pronaći par lokalnih mangupa nadojenih žustrim retorikama.

Ne dajem pet para za obraz ni jednog ni drugog čelnika, a još me manje interesuje titula jadranskog šampionata. Takmičenje nad kojim dva predstavnika bivše državne zajednice drže monopol osuđeno je na propast, a legalizovanje divljačkog ponašanja iz godine u godinu ukazuje na to da odavno Aba prsten više nije pitanje košarke. 

 

KOMENTARIŠI

цапп

- 16.05.2021 14:19

ајмо плави :)

SLIČNE VESTI