Sve velike ljubavi

Beskrajni plavi krug. U njemu Crvena zvezda.

Sve velike epohe imaju svoj kraj. Bez obzira na neizmjernu naklonost, nadanje i realnost koja je možda i drukčija od konkretnog epiloga, sve velike ljubavi rađaju bol i patnju, bez kojih ne bi na kraju krajeva ni bile ljubav. Ulaziti u analizu zašto se i kako završilo, te čije greške su dovele do kraja, bilo bi suvišno, naišlo na oprečne emocije, rezultiralo mržnjom i bremenom koje ova pleća ne bi mogla da ponesu.

Sabiranje utisaka nakon Zvezdine maestralne epohe u Ligi evrope nije lako, jer kada prevlada osjećaj da smo zaslužili više teško je hladne glave konkretizovati emocije bez teških riječi i olakih pretpostavki. Nadigrali Milan dabome da jesmo, ali smo umom nadigrali same sebe i kreirali novu klupsku filozofiju, kao uspjeh izuzetno bitniji od bilo koje evropske utakmice i daljeg plasmana.

Izlišne su riječi kojima bi se mogao opisati takozvani „mindset“ Stankovićeve ekipe, koja se de fakto nadigravala sa italijanskim gigantom koji je sa igračem više, na svom terenu, čuvao rezultat i branio se. Činjenično je stanje da Milan nije dao nijedan „svoj“ gol, već je prolaz dalje ugrabio na krilima dva penala i jednog nesrećnog autogola. Pitanje šta bi bilo sa neizvođenim kornerom u poslednjim sekundima ostaće vječna tajna kojoj je presudio španski arbitar, čije smo se familije poslije utakmice svi srdačno prisjetili.

Utisci se još nijesu slegli, a krv je i dalje uzavrela; promašene stopostotne šanse veća su žal od bilo koje defanzivne greške. Nadmoć poslednjih dvadeset minuta s igračem manje koja bi se potencijalno baš tim kornerom krunisala u još jednu basnoslovnu priču za prenošenje s koljena na koljeno otišla je sa zviždukom pištaljke međ' usnama onog koji zasigurno ne zna da postoji ta neka skupina koja bi, da je to potrebno, umrla, da bi evropska Zvezda živjela.

Da je ovo nagovještaj jedne nove ere, hrabre filozofije i surove estetike, jasno je svima čije srce ostaje uz klub. Ako je dugogodišnji ambis bila surova krajnost i druga strana iste medalje, onda je trenutna situacija nagovještaj one ljepše poleđine, prepune herojskih podviga, gordih i trnovitih puteva, prepunih i padova i uspona.

Ipak, sve velike epohe imaju svoj kraj. Bez obzira na neizmjernu naklonost, nadanje i realnost koja je možda i drukčija od konkretnog epiloga, sve velike ljubavi rađaju bol i patnju, bez kojih ne bi na kraju krajeva ni bile ljubav. Ulaziti u analizu zašto se i kako završilo, te čije greške su dovele do kraja, bilo bi suvišno, naišlo na oprečne emocije, rezultiralo mržnjom i bremenom koje ova pleća ne bi mogla da ponesu.

Ipak, život jeste jedan beskrajni plavi krug. U njemu, Crvena zvezda.

KOMENTARIŠI

Miloš

- 01.03.2021 16:14

Fenomenalno, ova cura me oduševljava sve više i više svakim tekstom, nadam se da joj dobro plaćate ovaj angažman

SLIČNE VESTI