Šta ćete od priloga?

Ne, nije ništa vezano za restorane brze hrane koji eto u ova vremena rade skraćeno pa mi debeli moramo da se zadovoljavamo home made sendvičima koji kada nema ništa bolje i nisu toliko loši jer strpamo šta god vidimo u frižideru. Kratko ću se osvrnuti na pojačanja u naša dva najveća košarkaška kluba. Kada kažem pojačanja ne mislim bukvalno jer u oba kluba ima igrača koji su došli pred početak ove sezone, a oni koji mogu stvarnim pojačanjima da se nazovu teško da mogu da se nabroje na prstima više od jedne ruke. Kraj je februara pa da malo opalimo po rekapitulaciji kriminalnog skautiranja i menadžmenta oba naša kluba.

 

KK Crvena Zvezda

Ekipa koja je u odnosu na prošlu bar kada se imena igrača gledaju daleko kvalitetnija je jednostavno ove sezone MORALA da ima bolji rezultat. U odnosu na prošlogodišnji sastav promene u timu su bile velike. Dovedeno je 11 igrača, a od toga 9 stranaca. Na svakog od njih ću se osvrnuti kratko jer bi onda ovo dovelo do teksta koji bi morao iz dva dela da se piše.

Lengston Hol - Igrač za koga se nije mnogo znalo ukoliko se ne prati grčko prvenstvo. Igrač koji je imao solidne brojke i nije baš zadovoljio kriterijume potrebne za takmičenje kakva je ABA Liga, a o EL da ne govorimo. Oscilacije koje njega prate od starta su u principu takve kakve ima i cela ekipa.

Kori Volden - Neko čijim koševima sam se pre godinu dana radovao me je prijatno iznenadio u nekoliko EL utakmica svojim igrama. U kombinaciji sa Lojdom činio ubitačan tandem šutera koji ako ih krene ne mogu biti zaustavljeni pa tačno da se svih 5 odbrambenih igrača usmeri ka njima. Malo se situacija poremetila sa korona virusom koji je pokupio, ali ponovo će biti bitan šraf u jurnjavi za ABA titulu. Videćemo da li je virus ostavio posledice.

Džordan Lojd - Od starta se znalo da će biti najbolje pojačanje, pa možda i u nekoliko sezona unazad. Instinkt ubice i šut koji ume ravnomerno da rasporedi na utakmici, a i ako ga ne krene nastavlja da šutira je ono što igrače čini velikim, ali i sebičnim. Pitanje je kako će situacija teći dalje obzirom da je došao Radonjić koji voli da raspoređuje minutažu, ali i dalje će biti najbitniji šraf u njegovom timu kada je napadački potencijal u pitanju.

Marko Simonović - Da ne baljezgam previše, čovek zadatka koji pokriva svoje u odbrani, u napadu ne siluje nego otvorene šuteve uzima i često zna da veže seriju pogođenih, tip igrača kakve Radonjić voli. Ispoštuje svoju minutažu maksimalno svaki put i pravi je role player što bi rekli preko bare.

Aleksa Uskoković - Otkrovenje. Pametan klinac, ume da razigra, još češće da pogodi, u reprezentaciji je imao odličnu utakmicu pre nekoliko dana.. Retkost da u Čovićevom klubu bude pušten domaći mladi igrač koji bi mogao da bude i dobar zalog za reprezentaciju. Da se razumemo, i u Partizanu je isto poslednjih godina, da ne bude da sam subjektivan.

Duop Rit - Šta znam, niti smrdi nit' miriše. Obzirom da je došao iz FMP-a, nije da se od njega Bog zna šta mnogo očekivalo, ali nije i da je bio Bog zna kako dobar. Česti ispadi pri skoku u odbrani i uloga u napadu su mu bili ponekad kriminalni, a onda ume i da iznenadi sa otvorenim šutem gde kada misliš da neće dobaciti do koša on ubode. Sve u svemu za narednu sezonu (pod uslovom da ostane) se očekuje od njega malo ozbiljnija uloga.

Emanuel Teri - Blentava verzija Vila Mozlija iz Partizana. Skok do plafona, a glava van hale. Ne bih ništa dodao osim toga. Zato se i zadržao kratko.

Tejlor Ročesti - Slična uloga kao i u prvom mandatu. Zašto mu nije novi ugovor dat je jasno, zbog Uskokovića, ali cenim da je svojim iskustvom mogao da doprinese razvoju tog istog Uskokovića. Zašto nije ostao bar zbog toga verovatno "gazda" zna.

O Lendriju Noku ne bih trošio slova jer nije pokazao šta sve zna, a da li će i kada će, videćemo. Uglavnom zna mnogo, zahvalan na obe strane terena, ali sa strancima se nikada ne zna.

Kino Kolom -Definitivno ne onaj kakvog ga pamtim iz Valensije. Ni trećina onoga. Bljesne na momente ali češće izgleda kao da je došao da uzme kintu i da pali dalje.

Ako on nije došao da uzme pare onda je to sigurno uspeo Džoni O’Brajant. Mislim da dugo većeg privatnika u našoj košarci nisam video dugo. U stanju je da siluje šut do te mere da ne bi loptu rođenoj majci dao pa makar joj život zavisio od toga. Ogroman kredit je imao kod Obradovića, a iz kog razloga se nikada neće znati obzirom da je jedan otišao, a drugi je na izlaznim vratima. A čovek se još i buni jer je sankcionisan zbog nediscipline jer je verovatno umislio da je Džordan, ali Majkl.

Bonus pojačanje - Dejan Radonjić. Da li mogu da kažem da je najbolji trener kluba u istoriji ili samo u novijoj istoriji? I dalje smatram da je Obradović oteran rano, da bi bio u istoj ravni kao i njegova zamena, ali Čović ne dozvoljava da mu bilo ko osim njega vodi glavnu reč, pa se odlučio za nekoga sa kim je bio u sukobu i rastanak nije bio baš srdačan. No, ekipa gura sada kako gura, dokle će se doći u EL je već poznato, forma nije baš najsjajnija, ali individualni kvalitet igrača je tu ali tu je i Budućnost protiv koje neće biti lagano u doigravanju.

 

KK Partizan

Ajoj. Pa odakle da krenem? Koliko su mi život skratili za ovih 4, 5 meseci? Doduše ne toliko pojačanja koliko igrači sa dužim stažom, ali opet...da počnemo od meni najvećeg razočarenja.

Kodi Miler Mekintajer - Pri potpisivanju ugovora sam pisao članak o mojim očekivanjima za ovu sezonu i pritom naveo njega kao igrača koji će biti odličan dodatak ekipi i da je unapređena verzija Voldena. Koliko sam samo pogrešio... Jedino što je pokazao je tranzicija gde je svojom brzinom i kontrolom lopte znao za 3 do 4 sekunde da stigne od našeg do protivničkog koša i položi loptu od tablu. Osim toga? Onaj trenutak kada dvojici igrača u prvom derbiju ne ostavlja loptu u stranu nego ide kroz meso da izbaci flouter me je ubio. Kada krene sa driblingom u mestu svi znaju da će da uzme šut, pa i Stivi Vonder. Previsoka očekivanja sam imao od njega a usledilo je veliko razočarenje.

Erik Mika – Došao kao bekap opcija za Mozlija kako bi se rasteretio reket i kao neko sa reputacijom da igra jako dobro pick and roll što je i umeo da pokaže, ali u retkim situacijama. Da li zbog plejmejkera koji je bio isuviše sebičan ili zbog bola u predelu prepona, nije sada ni bitno. Neretko je od dolaska Filipovskog pokrivao i poziciju 4 gde se po meni pokazao sasvim solidno. Što više odmiče sezona on je sigurniji ali obzirom da je sezona kakva jeste teško da će na kraju iste i da se zadrži u klubu.

Nemanja Dangubić - UF! Član startne petorke koji je u prvih 10 utakmica ako se ne varam imao najbolji procenat šuta za 3 u ekipi. Nakon toga se uklapa u sivilo komplet tima gde često ume da odskoči u negativnom kontekstu sa masom izgubljenih lopti i lošim praćenjem akcije i istrčavanja u napadu. Sa Radetom Zagorcem čini najgori par trojki u istoriji kluba, bez imao dodatnih analiza koje treba da iznosim. Tolika nepovezanost nije viđena. Nije da se ne trudi, ali...

Džoš Perkins - Došao u trenutku kada odlazi Gordić i kada je Mekintajer jednom nogom na izlaznim vratima u klubu. Pokazao u odnosu na Mekintajera da je više plejmejker nego igrač koji će da uzima stvar u svoje ruke, ALI isto tako i pokazao da je bolji kao bekap opcija na pleju jer kao starter nije do te mere pouzdan kao kada se lomi rezultat koji može da preokrene u našu korist sa jednim ili dva poteza. Kao i svaki Amerikanac koji dolazi sa mišljenjem da je Bogom dan on isto tako dolazi u klub gde treba da mu se objasni kako stoje stvari i da nismo neki tamo iz Poljske gde može da divlja, ali tu je svega nekoliko meseci pa se period adaptacije još nije završio. Bar ja tako mislim. Cenim da nije pokazao ono što ume još uvek, a da li će to zavisi od njega, ali i od trenera.

Sašo Filipovski - Kao i Zvezda, i Partizan je promenio trenera. Vlado nije ispunio očekivanja jer se činilo kao da nije čvrste ruke i da ne može da trgne ekipu, a da li je Sašo? Nisam baš siguran. U nijansama se video napredak u ekipi ali se pokazalo da može i gore od Vladinog vođenja. Šanse za Aba plejof su izgubljene, Kup je izgubljen, ostao je EC gde imamo realne šanse za prolaz u top 8, a posle šta bude neka biti mora. Ostaje priča da on ovaj tim nije selektirao, ali 80% tima je selektirao Trinkijeri koji je u ovo doba godine bio prvi u Aba, ušao u top 8 i obezbedio do kraja takmičenja prednost domaćeg terena. Da, do trenera je. U svakom slučaju neka odradi svoj posao do kraja, pa da se podvuče crta.

Zaključak će biti kratak - U oba kluba se dovode stranci, mladih domaćih kvalitetnih igrača gotovo i da nema koji već nisu preko bare ili u klubovima gde greju klupu, domaća košarka je pala na najniže grane. Na šta će reprezentacija da nam liči za desetak godina ako se ne trgnemo ne smem ni da zamislim, a ne želim da podsećam da se davno pričalo o tome da će regionalna liga da upropasti razvoj malih klubova pa i igrača u njima.

Amerikance dovodimo kao da su neko ko će činiti razliku i pritom ih plaćamo previše (ni oni sami ne veruju koliko para zarađuju igrajući u Srbiji) i zatrpavamo rostere tako što decu koja su davno zaslužila da dobijaju bar nekakvu minutažu guramo u niže lige ili na klupu u najboljem slučaju. Stranci su sve gori, a trpamo ih kao prilog na šalteru brze hrane gde poručimo nešto najjeftinije jer nemamo para za više. Zato, na pitanje iz naslova imam odgovor - STAVI SVE OD PRILOGA DA ME DRŽI DO SUTRA.

KOMENTARIŠI

Trenutno nema komentara za ovu vest.

SLIČNE VESTI