Biciklizam jača organizam

Mimo tema o Partizanu, ostalim klubovima i sportovima, izdvojio bih i jedan hobi, razonodu ili zdravi način života, kojiod vas ne traži mnogo finansijskih troškova. Sve što vam trebaje bicikl, bez razlike da li je star 50 godina ili nov novcat, jedinošto treba je da bude tehnički ispravan i da vi budete u mogućnosti da ga vozite.

Sve je počelo pre 5-6 godina, iz dosade sam vozio do jednoglokalnog mesta, koje nikada pre nisam posetio. Bio samoduševljen prirodom i pejsažima oko mene. Nije da nisam ni pre vozio bicikl, ali na veoma kratke rute. Odjednom se ovaj hobi, pretvorio u strat, da istražujem nove krajeve u okolini mogagrada, u okolnim gradovima, pa čak i u Srbiji, jer živim blizugranice. Zahvaljujući ovom sportu, uspeo sam da smršam i hvalaBogu imam odličnu fizičku kondiciju, upoznao sam mnogobiciklističkih fanatika, posetio neke krajeve u koje sam bio, a inisam bio. Takođe i da pročistim pluća od zagađenog gradskogvazduha, a leti čak i da dobijem malo tamniji ten na koži I upijem vitamin D, koji je jako važan za naš imuni sistem. Definitivno moj najveće dostignuće, ako izuzmem odlazak u par gradova, je odlazak do Hrama Fudbala, pre godinu i po dana iodlazak na Avalu sa prijateljem Ivanom, kog sam upoznaotokom njegove ture niz Makedoniju.

Slika sa Avalske ture, slikano u blizini jezera Trešnja

Nažalost, kao I svuda na Balkanu, tako i kod nas uslovi zapešake, a da ne pričamo o biciklistima su jako bedni. Daleko odtoga da su i biciklisti cvećke, svojim ponašanjem u saobraćaju. Tokom mog boravka u Beogradu, bio sam iznenađen kolikodoze nepažljivosti ima kod njih . Ono što me najviše nervira je vožnja u paru, a ne jedan iza drugog kako pravilo nalaže, bilo naotvorenom putu ili na stazi. Takođe ima I slučajeva gde sam nabiciklističkim stazama video gde voze kola ili motore, ali to je već tema o mentalitetu balkanskih naroda.

Vratimo se na početak, kada sam rekao šta vam treba za ovajsport? Naravno, ako imate novca, možete da uložite i više para na bolji bicikl i bolju opremu koju poseduje i s njim da posetite obližnje gradove i mesta, ali ako želite da povozite koji kilometar, onda vam je neki skroman bicikl dovoljan. Naravno, on vam može poslužiti i da završite neke stvari niz grad, umesto da zagađujete prirodu automobilima ili umesto da se gurate u gradskom saobraćaju. Ono što je poželjno uvek je da nosite biciklističku opremu, dres i šorc, iako nije obavezno. Ukoliko želite rekreaciju na kratkoj distanci, najbolje je tokom vožnje da nosite draj-fit majice, jer iste upijaju znoj i za razliku od običnih majica niste toliko mokri. Ono što je obavezno je da nosite kacigu, jer ne dao Bog, kaciga uvek glavu spašava, ako dođe do nesreća. Morate nositi i bidon ili flašicu sa vodom, jer često se ožedni tokom bavljenja ovom fizičkom aktivnošću. Poželjno je da imate i neku čokoladicu kod sebe, jer i šećer zna da padne, pa da malo nadoknadite energiju.

Ako već planirate dužu relaciju, onda je pod moranje nositi rezervnu gumu i pumpu. Takođe i jedan multifunkcionalni alat koji se prodaje na internetu, ali i na buvljacima i koji nije baš skup, a završava vam mnogo posla. Pre svake vožnje morate proveriti i da li je bicikl ispravan, a najvažnije stvari su da vidite luft kod obe gume i srednjeg prenosa, kao i da su kočnice u odličnom stanju. Nakon 100-200 kilometara preporučujem vam i da podmažete lanac. E sad tu su različita mišljenja koje sredstvo upotrebiti, kako profesionalaca, tako i nas amatera, pa kada bi ste mene pitali, ja bih vam predložio SD-40 sprej, kojeg ima gotovo u svakoj gvožđari.

Ono što sam često slušao je da ljudi ne znaju da voze bicikl i po meni je lako da se nauči ovo. Možda subjektivno, ali lakše je od toga da naučite da plivate ili da skijate na snegu.

Šta nudi biciklizam? Pomenuo sam gore, beg od gradske gužve, ukoliko želite da odete u obližnjoj okolini. Prelepe pejsaže, proletnji ili jesenski, izbor je vaš. Čisti vazduh koji je u ova današnja vremena zlato vredna. Takođe bavljenjem ovim hobijem ili sportom gubite kilažu, naravno ako i vam ishrana bude pravilna. Ali nešto najvrednije je definitivno prijateljstvo sa ljudima koje možete da upoznate ili preko aplikacija koje prate vaše aktivnosti ili ovako, dok se svaki dan viđate, vozeći bicikl. Isto i uspomene koje vam ostaju od tih putovanja, a koje su kod mene baš mnogo. Kada je zdravlje u pitanju, ispitivanja su pokazala da vam kardiovaskularni sistem radi odlično, a isto tako i sistem za varenje.

Zato moja preporuka je da se bavite biciklizmom kao hobijem. Takođe i da hodate češće. A ako već ne možete da vozite bicikl, onda trčite ili plivajte. Kako je dobro za fizičko, tako je odlično i za mentalno zdravlje, što je naučno dokazano. Prevashodno za vaš kardio sistem.

KOMENTARIŠI

Trenutno nema komentara za ovu vest.

SLIČNE VESTI