She walks in beauty like the night

Racionalizacija osjećaja je moja životna desna ruka, prolazni karakter stvari nezaobilazna stranputica, a pasivni odnos prema svemu sem Zvezdi - ljepota poroka i vaskrsla radost.

Nisam znala da je to legitimno. Uprkos muškoj polovini porodice naklonjenjoj crno bijelom dresu i već pomenutoj estetici života, moja je ipak bila ona sa crvenom bojom kao nastavak majčine tradicije. Mama je kako su godine odlazile više i ostarala; nervirala se oko mene ponajviše, pa nije imala mjesta da joj srce i živce kida ljubav iz mladosti.

Nije (joj) bilo lako. Urezani nokti i gnijev, porazi shvaćeni kao lični i jedino moji, pa i nekontrola ponašanja, bijesa, nezadovoljstvo sobom i beskrajna čežnja za boljitkom nisu nešto što me je skovalo u bolju osobu - konačni cilj je bila samokontrola.

Klupski antagonizam je i jin i jang, ravnoteža i disbalans, ljubav i mržnja, na posljetku i odbojnost i strast, ali i neraskidiva nit i kojekakva sila teže koja uporno vraća stvari u prvobitno utopijsko stanje.
Sa druge strane stoji poseban emocionalni antagonizam kao težnja da mržnja ne postane patološka, a ljubav toliko jaka da lomi srce na pola.

Romantizacija patnje, svojstvena i jednom i drugom taboru, borba je radosne tuge protiv one učmale i suicidalne. Ogrezla samoća, inferiornost prema svim ostalim životnim aspektima, nedostatak riječi i pravih odgovora, i krajnja nerješivost problema koji se magično rješava svaki put kad lopta dodirne mrežu...

Nije ovo tekst koji je trebalo da pišem, niti će kao cjelina imati ikakvog smisla. Papir jedini trpi (u mom slučaju najčešće notes na telefonu), a namjera je kao i uvijek - iskrena i gorda.
Antagonizam je osnov mog bića, a borba razuma i ludila specijalno vezana za kasne sati noći.
Činjenica da su suprotnosti recept za bilateralnu dopunu, one nažalost ne osiguravaju utaban put i dugu stazu međusobnog (ne)razumijevanja.

She walks in beauty like the night a... a jednog dana će mi opet dopasti šaka. I, vrlo vjerovatno neću štedjeti. Do tad se u etar šalje jedno dražesno au revoir, kao pozdrav svim bijesovima i tugama, jer je jedino ljubav spokoj, blaženstvo i spas.

KOMENTARIŠI

Trenutno nema komentara za ovu vest.

SLIČNE VESTI