South will rise again!

Komentar

Grobari –  grupa najtvrđih i najfanatičnijih navijača Partizana. Grobari su osnovani daleke 1970.godine, a karakterisalo ih je fanatično navijanje i kada Partizanu nije išlo. Jedan od najboljih primera koji nam to oslikava je momenat kada je  Partizan od splitskog Hajduka na svom stadionu izgubio 1-6, a sa tribina se orilo čuveno “Mi smo Grobari – najjači smo, najjači! “. Dakle SRCE-RUKE-GLAS.

Grobari su krajem sedamdesetih i tokom osamdesetih godina prošlog veka  predstavljali strah i trepet na  gostovanjima širom Jugoslavije kao i po ostatku Evrope. Predvođeni Pampijem i Batom Trlajom, najvatrenije pristalice Partizana su činile čuvenu Kaznenu ekspediciju.

Sve se činilo idilično do jednog momenta, odnosno krajem devedesetih godina kada je osnovana agencija Grobari 1970 – na čelu sa Čegijem .

Agencija je dobila svoje prostorije unutar stadiona JNA, tribina je postajala komercijalnija, deo tribine je postao nezadovoljan radom, taljenjem sa Bjekom i Zekom… Sve je to na kraju preraslo u prvu podelu među Grobarima, odnosno podelu na Agente i na Južni Front.

Podela je trajala sve dok Zeka nije umešao svoje prste i tako inicirao prividno pomirenje Grobara. JF možda nije ispunio svoje ciljeve, odnosno uticao na promenu tribine, ali je ispunjen glavni cilj gašenjem agencije Grobari 1970,  što je i bilo dovoljno za povratak na matičnu tribinu.

Iz čuvene agencije se rodila, odnosno nastala možda još čuvenija i kontroverznija grupacija pod nazivom Alkatraz. O Alkatrazima se već zna mnogo tako da ja neću previše pisati o “biografiji” ove navijačke grupe. Sve do 2009. i političkog slučaja Bris Taton,  Alkatrazi predvodjeni Kićom, Kimijem i Prelom su sa ostalim grupama činili zastrašujuću celinu Grobara na jugu. Nakon gorepomenutog slučaja Bris Taton ogroman broj uticajnijih Grobara je uhapšen, na tribini su se dešavala razne kontroverze i previranja što je kulminacijom dovelo do ponovne podele iz koje su nastali Zabranjeni, odnosno grupi ljudi  kojima je u saradnji sa upravom i Alkatrazima zabranjen pristup jugu Partizanovog stadiona. Brojni sukobi Alkatraza i Zabranjenih doveli su do možda i najveće mrlje i tragedije u grobarskom svetu – 22. oktobra 2011. godine ubijen je član Zabranjenih Ivan Perović.

2014. godina donela nam je novo “pomirenje” medju Grobarima. Veliki deo Zabranjenih se vratio na Jug , a zavet da do međusobnih sukoba i podela više nikad neće biti dat je na platou hrama Svetog Save. S obzirom na to da je ujedinjena tribina delovala tokom samog početka vladavine Aleksandra Vučića i njegovih muljaža u sportskim okvirima i ostalim sferama, mesto odakle se prvi put čulo ono, svima poznato, “Vučiću pederu” je bio Partizanov stadion JNA. To skandiranje smo mogli čuti na većini utakmica na kojima su prisustvovali navijači Partizana sve dok na tribini nisu počeli da deluju pokojni Sale Mutavi i ostala ekipa Janjičara koja je i pre bila ubačeni element među pravim i iskonskim Grobarima. Janjičari su počeli da tuku i zaplašuju obične ljude koji su hteli da iskažu nezadovoljstvo, da bi na kraju i totalno preuzeli “šipku”.

I kako to biva, decembra 2017. godine u toku Večitog derbija na Jugu se dešavao haos. Nakon izlaska iz zatvora i par godina navijačke penzije, viđeniji deo garniture Alkatraza odlučio je da ponovo preuzme totalni primat na tribini (od Janjičara) uz pomoć plaćenika iz Splita, ali bezuspešno. Nakon svega toga osnivaju novu grobarsku frakciju – Partizanovce. Partizanovci su navijali sa istoka Partizanovog stadiona sve do meča sa Astanom 2019.godine. Prekid njihovog delovanja na tribini izazvalo je ubistvo Ljubomira Markovića Kiće krajem oktobra iste godine za koje se sumnjiče razni kriminalni klanovi i navijačke grupe, kao i napad na R.P. i njegovo javno ponižavanje.

Početkom ove kalendarske godine i zvanično su prestale da postoje odvojene frakcije koje dolaze na stadion. Tribina odaje utisak jedinstva, ali ja bih rekao prividnog. Možda se ogroman broj Grobara vratio na Jug, ali na njemu još uvek glavnu reč vode ljudi od zadatka, koje znamo ko je tu postavio i ko im čuva leđa. Čovek kome razdor među nama odgovara jer mu je glavni cilj uništenje JSD Partizana, a to bi bilo nemoguće bez udara na Jug.

Kada ovoj diktaturi dodje kraj siguran sam će i  da tribinu voditi čisti i iskreni Grobari koji nisu tu radi viših ciljeva.

 

JUG GROBARIMA, ne janjičarima!

ŽIVEO PARTIZAN!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.