Privatizacija u fudbalu: PAOK

Komentar

Kraj 1. Svetskog rata. Na Balkanskom poluostrvu besni rat između dve velike sile – Turske i Grčke. Kao rezultat toga milioni Grka su proterani iz Turske. Pretežno sa istočne obale Egejskog mora. 1926 godine u najvećem gradu tzv. regije Makedonija, Solunu, formira se klub koji će kao rezultat navijačkog bratstva kasnije imati veze sa našom svetinjom – PAOK. Na grčkom Pantesalonikios Atletikos Omilos Konstantinopoliton, a na našem jeziku, na najgrubljem prevodu Solunsko sportsko društvo osnovano od strane građana Konstantinopolja.

Osnivači u grb stavljaju crnog dvoglavog orla, kao simbol odakle potiče, a za boje biraju crnu i belu i to sa zanimljivom simbolikom. Bela označava nadu za izbeglice, a crna za bol koji je pretrpljen. Ovaj klub tokom čitave istorije u senci je atinskih velikana Panatinaikosa, Olimpijakosa i AEK-a. U Evropi uspeva da zabeleži osminu finala Kupa evropskih šampiona i četvrtfinale Kupa pobednika kupova. Crno-beli iz Soluna su poklonili plejadu asova koji su obeležili grčki fudbal i reprezentaciju, a među njima svakako Teodorosa Zagorakisa, kapitena one sjajne Grčke, koja se 2004. godine popela na krov evropskog reprezentativnog fudbala.

10 avgust 2012 godine. Na čelo kluba dolazi Ivan Savidis, koji klub kupuje za nešto manje od 10 miliona evra. Ovaj kontroverzni biznismen koji ima grčko-rusko poreklo, za koga se veruje da je blizak Putinu i za koga kruže priče da kao biznismen drži pola Soluna, uspeva da učini sa klubom ono što ne uspeva nikom pre njega. Ubrzo nakon dolaska Savidis rešava da završi onaj najgori problem koji muči funkcionisanje svakog kluba – dugove! Veruje se da je vraćeno nešto preko 11 miliona evra. Godinama su se nizala imena na direktorskim, trenerskim i igračkim pozicijama.

U 2017 godini Savidis je doživeo prvi pehar od kad je preuzeo PAOK-a, osvojen je Kup Grčke na čelu sa Vladom Ivićem, igračem koji je ostavio trag i u našem Partizanu. Sledeće sezone nije produžen ugovor sa njim, pa je tako došao još jedan bivši igrač i trener Partizana, Aleksandar Stanojević, koji se tu zadržao par nedelja i otišao. Zamena je došla u vidu sina rumunskog legendarnog trenera Mirčee Lučeskua, Razvana. Ovu sezonu su obeležile dve kontroverzne utakmice koje je PAOK izgubio službeno i bili su mu oduzimani bodovi, iako je bio na korak od titule. Prvo protiv Olimpijakosa na Tumbi, gostujući trener je bio pogođen nekakvim predmetom, da bi na utakmici koja je rešavala o tituli Savidis uleteo sa pištoljem na teren i tako poništio nadu navijača da će klub osvojiti titulu nakon 33 godine. I ove sezone uteha je bila pehar najmasovnijeg takmičenja u zemlji Helena.

Sledeće godine i pored toga što je Savidis bio kažnjen tri godina zabranom bavljenja fudbalom, imao je razlog za sreću. I ne samo on, već i crno-beli deo populacije koja je živela u gradu Bele kule. Prvi put u istoriji PAOK je uspeo da osvoji duplu krunu. Koliko je samo bio dominantan govori i to što su domaći šampionat završili neporaženi. Prošla sezona je bila verovatno najgora od kad je Savidis preuzeo klub, jer su ispali rano u Evropi, a u domaćim takmičenjima PAOK je debelo zakazao.

No, šta je privatizacija, tj. vladavina porodice Savidis donela PAOK-u? Na finansijskom planu, sve je savršeno u ovom klubu, čak je za pohvalu što su sva dugovanja vraćena. Takođe odlično ide i rad mlade akademije, gde su crno-beli iz Soluna među najjačim u skoro svim kategorijama. Ali, sliku kvare rezultati. Najviše oni u Evropi. I pored toga što su dva puta izborili šesnasetinu finala Lige Evrope i igrali još tri puta grupnu fazu istog, znali su i da se izblamiraju, protiv nominalno slabijih rivala. Da ne pričamo o tome što su u kvalifikacijama za Ligu Šampiona tri puta izbačeni od Ajaksa i jednom od Benfike i Šalkea. U domaćem prvenstvu i pored te istorijske titule, ostavlja se utisak da je moglo mnogo bolje, mada ne treba zaboraviti činjenicu da ima mnogo neprijatelja PAOK u Fudbalskoj Federaciji Grčke. Ono što pravi veću razliku od Srbije je što klubovi imaju veće budžete, samim tim  naravno i PAOK. Takođe i činjenica da u Grčkoj, kao članici Evropske Unije ostali fudbaleri koji dolaze iz iste, vode se kao domaći igrači, pa PAOK ima na raspolaganju kvalitetnija imena, za razliku od srpskog fudbala, gde je godinama broj stranaca ograničen.

Ipak, i pored neuspeha, koje moramo da priznamo, jer smo očekivali više, veliko poverenje uliva ljubav Savidisa prema PAOK-u. Iako prevashodno svakom biznismenu je cilj da što više zaradi, ovaj grčko-ruski tajkun gleda da mu klub bude na najvišem nivou. S toga ne treba da brine Paokare, da će jednog dana prvi put u istoriji igrati Ligu Šampiona i da će osvajati titule, jer niko nije večiti šampion.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.