NBA restart – Istok

Komentar

Orlando, kraj jula. Željno iščekivan period za nas ljubitelje košarke pa samim tim i Nba. Željno iščekivan period ove odvratne godine gde nam je bukvalno sve uskraćeno. Pa i sport koji volimo. U stvari, svaki sport.

Orlando.  Centralna Florida, grad poznat po Disney svetu, grad koji godišnje obiđe preko 60 miliona turista, grad koji ima preko 100 jezera, grad u kome je za Magic igrao idol mog detinjstva i upoznavanja sa košarkom, Penny Hardaway.

Orlando će ovog leta biti centar košarkaškog sveta. Sve do oktobra moći ćemo da se divimo bravurama omiljenih košarkaša koji su takođe željni da pokažu koliko im je ova predivna igra nedostajala.

Propozicije takmičenja su takve da se napravio raspored takav da sve ekipe koje i matematički imaju mogućnost da uđu u Playoff, igraće nastavak “regularnog dela” koji nam predstoji u Gradu Svetlosti. Utakmice će se igrati u 3 hale, u terminima koji će i za nas “preko bare” biti sasvim ok za gledanje za razliku od normalnih uslova pre pandemije kada smo morali da se budimo u 4 ujutru ili da ne spavamo uopšte.

NBA se potrudila pre svega iz finansijskih razloga da nastavi sezonu u popularnom “Bubble”, gde iz zdravstvenih razloga će sve biti narodski rečeno pod staklenim zvonom. Protokoli su ispoštovani do sada, igrači testirani, svi negativni, igra može da počne.

Da ne bih previše pričao o tome koliko smo svi željni, a budimo realni i jesmo, da pređem na stvar.

Istočna konferencija

 

-Milwaukee Bucks 53-12

-Toronto Raptors 46-18

-Boston Celtics 43-22

-Miami Heat 41-24

-Indiana Pacers 39-26

-Philadelphia 76ers 39-26

-Brooklyn Nets 30-34

-Orlando Magic 30-35

-Washington Wizards 24-40

Ekipe su poređane standardnim redosledom kao i da je “stanje redovno”, s tim što se ističe jedna stvar na koju treba obratiti pažnju.Ako osmoplasirani tim na tabeli nakon osam utakmica u Vold Dizni rizortu bude imao bar četiri pobede više od devetog na tabeli, on će izboriiti plasman u plej-of i neće biti doigravanja za osmo mesto.

Ovim možemo da vidimo da je na Istoku manje-više stvar poznata, i da su Wizardsi zalutali.

 

Milwaukee Bucks

 

Po meni jedan od favorita iz senke za osvajanje lige. Kompletan tim, sa verovatno i ove godine MVP-jem Giannisom, mogu dobrom delu Zapada da pomrse konce ukoliko “kliknu” u pravom trenutku. Po meni nema trenutno jače ekipe na Istoku od njih.

 

Toronto Raptorsi

Po onome što se videlo u prvom delu sezone pre proglašenja pandemije i suspenzije lige, zadržano samopouzdanje još od prošlog leta kada su prvi put u istoriji osvojili titulu. Ispada kao da odlazak Kawhi-a nije previše uticao na samu ekipu, ali stičem utisak da kada bude došlo do Playoff-a da će se slabosti i te kako videti.

Boston Celtics

 

Ah, pa kada bih pisao nešto loše o njima, i obzirom da sam zaljubljen u njih od kako pratim košarku, verovatno bih pucao sam sebi u glavu. Ukoliko ekipa u kojoj se mladi i budući MVP Tatum ističe već sada kao vođa bude ostala pre svega zdrava, predviđam finale konferencije protiv Bucksa.

Miami Heat

 

Po meni najprijatnije iznenađenje celog regularnog dela odigranog do sada. Na prvi pogled na roster tima može se zaključiti da su PO tim (što realno na ovako trulom Istoku nije ni teško da budeš), ali od 6-8 mesta. Bam Adebayo je iskočio u prvi plan, sjajnih fizikalija i moći će svašta od njih da se vidi u Orlandu.

Indiana Pacers

 

Obzirom da se Oladipo vratio, biće to potpuno drugačija i ekipa i igra. Mnogima mogu da pomrse konce. Jak reket, čvrsta odbrana, šut spolja diskutabilan ali ako ih krene, Bog otac ih ne može zaustaviti.

Philadelphia 76ers

 

Najveća enigma. Ekipa koja po rosteru jedina može da parira Bucksima, ali…Ben Simmons.  Harris i Embiid će svoje kvote sa 17 do 25 poena ispucati svaku utakmicu, ali bivši rookie je neko na koga će biti uprte sve oči u Orlandu kada je Istok u pitanju. Na pripremnim utakmicama se videlo da je uzimao šut spolja, ali pravo pitanje je da li će se usuditi da ga uzima i kada krene prava tuča? Sumnjam. Ukoliko su sredili ionako prevruće glave i napravili od sebe tim, mogu da učine svašta. U suprotnom, sledi lagano ispadanje od ekipa iz gornjeg doma.

Brooklyn Nets

 

Skor iz one prve polovine ih je sačuvao u ovih 9 ekipa, ali obzirom da ni Durant ni Irving nisu tu, teško da će dalje od prvog kola, sa kim god budu igrali. Zalutali na ovaj turnir.

Orlando Magic

 

Vučević i ekipa će zasigurno preteći desetkovani Brooklyn i završiti na 7. mestu na Istoku odakle verovatno dalje neće moći da idu. Ekipa koja je manje-više podređena liku koji je u stanju da da 30 poena za poluvreme na jednoj utakmici a na sledećoj igra sa skorom 1-17 iz igre kao da je na heroinu ne može da se nada nečemu većem. Da, pričam o Gordonu.

Washington Wizards

 

Pročitajte deo o Netsima, samo još iz te ekipe oduzmite samopouzdanje, igrače zadatka kao što je u Netsima Dinwiddie, i sve vam se samo govori. Plus igrač koji je umeo da pokaže šta ima u svojih 9 i po prstiju neće igrati (Bertans).

 

Ukratko, od Istoka bi to bilo to. Moja predviđanja redosleda pred Playoff su sledeća:

  1. Milwaukee
  2. Boston
  3. Toronto
  4. Philadelphia
  5. Indiana
  6. Miami
  7. Orlando
  8. New Jersey

Za Playoff i dalji nastavak takmičenja će ići posebni članci, a za Zapad očekujte tekst u narednim danima.

Pre svega želim da vam čestitam što ste izdržali ovih sada već skoro 5 meseci. Ja nekako jesam.

Uživajte u naredna dva. Zaslužili ste.

Označeno

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.