Metamorfoze

Kolumna

Ne spadam u čeljad od one zatvorene, pred drugom čeljadi uplašene vrste. Prijatelja imam toliko da sam neke od njih već počeo zaboravljati. A nekim se čudom udesilo da su oni među najbližim mi prijateljima posve nezainteresirani za tjeranje lopte nogama, pa sam svoju naklonost ka crno-belom stroju upražnjavao najviše kao jedinka. Čak i na tribinama bio sam jedinka. Ja, koji gledam Partizana i šačicu nekih neznanaca na terenu, a oko mene gomila jednako neznanih ljudi. Dobro, razumijem da to nije baš uobičajen navijački stav, ali stvari isto stoje i sa religijom. Nečiji vjerski zanos doživljava svoje ispunjenje u kolektivnim svetkovinama ili čak u vojnim pohodima i pokoljima u slavu svog božanstva, a nečiji opet cvjeta u osamljeničkom misticizmu u kojem ima mjesta samo za ljubav i radost.

Zgodilo se tako jednom da sam s prijateljem morao otići s jednog na drugi kraj jednog gradića negdje u Bosni. Prvo ratno ljeto primicalo se svome kraju, ali moja tadašnja mladost, dovedena u zabludu suncem i bujajućom prirodom, odbijala je sve to prihvatiti kao ozbiljnu činjeničnost. Valjda u namjeri da mi pomognu u procesu zadobijanja nužne ozbiljnosti, protivnički su minobacači iznenada stali sipati svoje projektile baš oko mog prijatelja i mene. Nekako smo uspjeli utrčati u napušteni kafić u blizini, koji nam je, pored privremenog zaklona, ponudio i nedopijenu flašu lozovače. Meni je sve to još uvijek bilo pomalo smiješno i zabavno, pa je čak i strah pred detonacijama bio zabavan.

Moj prijatelj, međutim, nije dijelio to osjećanje sa mnom i stao je prigovarati, rondati i psovati. I tada sam, baš kao i danas, razumijevao zašto mu je smetao i Partizan.

– Jebo te tvoj Partizan! vikao je između dva gutljaja lozovače. Eto, tvoji nas Grobari gađaju!

– Nisu bolan Grobari, odgovorih mu kroz smijeh. Vidiš da promašuju, to su Zvezdaši, da su Grobari, pogodili bi nas.

Nakon tih riječi i prijatelj se stao smijati, pa smo u vedrijem raspoloženju sačekali da se minobacači umore i utekli smo odatle.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.