O nama

Ko je, šta je to “reflektor”? Šarolika skupina zaljubljenika u sport, mahom pristalica beogradskog Partizana, koji iz potrebe ličnog zadovoljstva skoro svakodnevno pišu o raznim sportskim temama na tviteru i ostalim društvenim mrežama. Neki od nas se profesionalno bave (sportskim) novinarstvom, nekima je pisanje hobi, neki će se pak po porvi put okušati kao autori.
Ne čine „reflektor“ samo navijači Partizana. Čitaćete i članke novinara i sportskih fanatika, koji su pristalice Crvene zvezde, splitskog Hajduka, sarajevskih klubova, ljudi bez navijačke pripadnosti.
Navijačka pripadnost osnivača ovog magazina „reflektoru“ daje i davaće jasno vidljivo crno-belo naličje, međutim nije „reflektor“ samo i isključivo Partizan. 

Zašto “magazin za sportsku kulturu” i šta uopšte predstavlja pojam “sportske kulture”? Naš cilj je da ovaj sajt bude platforma, na kojoj ćemo mi i naši prijatelji imati slobodu da iznesemo lične, subjektivne stavove, bez formalnih, ekonomskih, političkih i bilo kakvih drugih okova i uticaja. U granicama opšteprihvaćenih okvira pristojnosti i poštovanja prema svemu i svakom. To podrazumijeva da ćemo pisati i članke sa oprečnim, suprotnim stavovima i pogledima po istim pitanjima. Sport je jedno od najvećih zadovoljstava čovječanstva, ali  i često sa velikim uticajem na vansportske, opšte i društvene segmente života. A, još više podložan raznim spoljnim uticajima. Svi mi se, međutim, slažemo u stavu da sport treba da predstavlja propagira pozitivne i zdrave vrijednosti. Svako, ko se aktivno ili pasivno bavi sportom, može na svoj način tome da doprinese. Mi ćemo to da pokušamo pisanom riječju. Evocirajući lijepe i manje lijepe uspomene iz prošlosti, analizirajući aktuelne tokove i stanje u sportu, tako na regionalnom, tako i na širem nivou. Kritički posmatrajući dešavanja u svom klubu ili klubovima, sredinama i okruženjima, a posredno ili direktno vezanim za sport. 

Sve ovo mi definišemo kao sportsku kulturu. Kulturu slobodne misli i slobode u načinu izražavanja, ne držeći se svake besmislene konvencije.

Na kraju – zašto “reflektor”? 

Mi, koji volimo Partizan, imamo posebnu, jako emotivnu vezu prema reflektorima na stadionu JNA. Kako zbog njihovog specifičnog i jedinstvenog izgleda i oblika, tako i zbog toga što svako od nas pamti taj, verbalno teško opisiv, osjećaj ushićenja, radosti, sreće, kada iz daljine ugleda sjaj tih reflektora. Taj nezamjenjiv osjećaj, tu jedinstvenu sliku gordih stubova, koji bacaju svjetlost na mjesto, na kojem smo svoji na svome, koje je naš emocionalni dom, taj osjećaj i tu sliku moderne arene širom Evrope ne mogu da nadomjeste. Svi ti svjetleći krovovi i sve te šarene fasade nemaju tu emotivnu snagu, koje ima reflektor. Reflektor, osim toga, sadrži i kategorije refleksije i auto refleksije. Refleksija je rezonovanje, razmišljanje, razmatranje i posmatranje, preispitivanje pojava oko sebe, kao i samog sebe.